Vil investere 1,6 milliarder kroner i landbasert oppdrettsanlegg i Sør-Korea

Nyheter
955

Salmon Evolution har i dag signert en avtale om vilkår for etablering av et 49/51 joint venture med det sør-koreanske sjømatselskapet Dongwon Industries, under navnet K Smart.

Fiskerikjempen Dongwon kom inn på eiersiden i Salmon Evolution allerede i fjor sommer. I høst ble det også kjent at duoen vil bygge et landbasert anlegg, over samme lest som Salmon Evolutions første anlegg i Hustadvika, i Sør-Korea. Fredag offentliggjøres imidlertid flere detaljer i dette prosjektet:

  • 20.000 tonn LWE-produksjonsanlegg i Sør-Korea ved bruk av Salmon Evolutions HFS-teknologi, utviklet i to faser på 10.000 tonn hver
  • Eierskap gjennom joint venture-struktur med Dongwon Industries, hvor Salmon Evolution vil ha 49 prosents eierskap
  • Prosjektkostnad for fase 1 anslås til om lag 1,6 milliarder kroner, som vil bli finansiert av finansinstitusjoner, i tillegg til Dongwon Industries og Salmon Evolution.
  • Salmon Evolution forventer å finansiere sitt aksjebidrag innenfor selskapets allerede kommuniserte egenkapitalfinansieringsplan

Prosjektet vil bli utviklet i to faser, hver med en årlig kapasitet på 10.000 tonn. Planlagt byggestart er satt til andre halvår 2022, med ferdigstillelse og produksjonsstart i 2024.

– Vi er beæret over å gå sammen med en velrenommert og erfaren partner som Dongwon. Dette samarbeidet er i samsvar med Salmon Evolutions overordnede strategi om internasjonal ekspansjon, der vi utnytter vår erfaring og kompetanse i utvikling av lakseproduksjon i samarbeid med førsteklasses lokale partnere, sier Håkon André Berg, konsernsjef i det børsnoterte oppdrettselskapet Salmon Evolution, i en pressemelding.

– Denne rammeavtalen markerer en viktig milepæl i forholdet mellom Salmon Evolution og Dongwon. K-Smart er av strategisk betydning for Dongwon, og vi er sikre på at Salmon Evolutions HFS-teknologi, kombinert med den meget kompetente organisasjonen, vil bidra til å realisere et vellykket prosjekt og revolusjonere salg og distribusjon av atlantisk laks i Sør-Korea, sier Yun Ki Yun, finansdirektør i Dongwon Industries.

Som en del av samarbeidet skal partene samarbeide om å etablere merkevarebygging og markedsføring av premium, landbasert atlantisk laks fra K Smart og Salmon Evolution i det koreanske markedet. K Smart vil være ansvarlig for alle utviklingskostnader og investeringer knyttet til prosjektet. Vilkårene for joint venture samarbeidet inkluderer et omfattende sett av prinsipper for eierstyring og selskapsledelse, som skal tjene som grunnlag for et langsiktig partnerskap mellom Salmon Evolution og Dongwon.

– Vi er begeistret for å komme inn på det koreanske markedet sammen med en førsteklasses aktør som Dongwon. Gjennom K Smart vil vi kunne betjene det svært attraktive og raskt voksende koreanske markedet med atlantisk laks av god og fersk kvalitet hver uke, hele året igjennom. Joint venture-strukturen med Dongwon sørger også for en sterk lokal troverdighet for prosjektet og tilbyr Salmon Evolution en kapitaleffektiv og verdiøkende modell for å utvide vår virksomhet, sier styreleder Tore A. Tønseth i Salmon Evolution.

Partene forventer å inngå endelig investeringsavtale iløpet av Q2 2021.