Koreansk fiskerigigant investerer i Salmon Evolution

Nyheter
844

Salmon Evolution har inngått en investeringsavtale med Dongwon Industries, et av verdens ledende sjømatbedrifter med base i Sør-Korea, der Dongwon vil investere 50 millioner kroner for en minoritetsandel i den norske landbaserte oppdretteren.

Det opplyser Salmon Evolution i en pressemelding.

Selskapet begynte i mai byggingen av et landbasert oppdrettsanlegg på Indre Harøy i Hustadvika kommune, som ved ferdigstillelse skal ha en årlig produksjonskapasitet på rundt 36.000 tonn atlantisk laks.

Dongwon Industries omsatte i 2019 for 2,3 milliarder dollar.

«Dongwon Industries er et globalt ledende fiskeriselskap innen tunfisk, og det største salgsselskapet for laks i Korea. Dongwon Industries driver globale virksomheter som StarKist, som er det ledende selskapet innen hermetisert tunfisk i USA, og innen fiskeri-, og fiskeforedling i Senegal», heter det i pressemeldingen.

Landbasert anlegg i Sør-Korea
I avtalen med det koreanske selskapet planlegger også de to aktørene å inngå et partnerskap om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i Sør-Korea ved å utnytte Salmon Evolutions teknologi. De vil også i fellesskap vurdere fremtidige muligheter for å skalere lignende prosjekter i andre asiatiske markeder så vel som det nordamerikanske markedet.

Håkon A. Berg. FOTO: Doxacom

– Dette er en veldig spennende mulighet for oss. Samarbeid med en global aktør som Dongwon Industries vil gi oss gode kommersielle muligheter, i tillegg til solid industriell støtte for å skalere konseptet vårt i nye markeder, sier administrerende direktør Håkon André Berg i Salmon Evolution.

Forsinket
Ifølge Salmon Evolution har dialogen med Dongwon pågått en stund, og det ble tidlig klart at selskapet hadde til hensikt å investere i Salmon Evolution.

– Komplikasjoner knyttet til Covid 19 har imidlertid forsinket prosessen, og det er derfor ekstra gledelig at vi nå har fått en avtale på plass, sier Håkon André Berg.

– Etter å ha vurdert en rekke prosjekter for landbasert oppdrett, bestemte vi oss for at Salmon Evolution representerer de beste investerings- og partnerskapsmulighetene i sektoren, forklarer Kiyun Yun, Dongwons finansdirektør.

– Vi mener at Salmon Evolutions teknologi best gjenskaper de naturgitte forholdene i sjøen, samtidig som man unngår de mange utfordringene som konvensjonelt oppdrett i sjøen står overfor, legger Yun til.

– God indikasjon på potensialet vårt
Styreleder i Salmon Evolution, Tore A. Tønseth, mener investeringen fra den store globale sjømataktøren sender et sterkt signal til industrien i den tidlige fasen.

Tore Tønseth. FOTO: Stian Olsen

– Våre eksisterende eiere har bred erfaring fra hele verdikjeden for konvensjonelt havbruk og høy kompetanse på de ulike teknologikonseptene for landbasert oppdrett. At Dongwon ikke bare investerer i oss, men også planlegger å inngå et partnerskap med selskapet, er en god indikasjon på potensialet vårt, sier han.

I tillegg til verdipotensialet som ligger i bygging av tilsvarende landbaserte anlegg i andre deler av verden, fremhever Tønseth de betydelige mulighetene som kan ligge i et partnerskap innen salg og distribusjon.

– Dette tar oss et langt steg videre i det arbeidet vi må legge ned for å sikre skalering og markedsadgang i et verdensmarked der kvalitet og bærekraft blir stadig viktigere. Dongwon vil også være en særdeles god og viktig partner i vårt fremtidige distribusjonsnettverk, avslutter Tønseth.

Pareto Securities og DNB Markets har vært rådgivere for Salmon Evolution i transaksjonen.

Les også: – Salmon Evolution skal aktivt bruke kapitalmarkedet, og det er derfor naturlig å være et notert selskap