Vil ha mer forskning på skottelus i nordnorske merder: – Situasjonen bekymrer oss

Nyheter
997

De siste to årene har skottelus, som har marin villfisk som hovedvert, periodevis herjet i Troms og Finnmark. Nå etterlyser Berit Seljestokken, fiskehelseansvarlig i Grieg Seafood Finnmark, mer forskning på den.

iLaks omtalte utfordringen med skottelus, som altså også setter seg på rognkjeks, i en rekke artikler i 2016 og 2017. Blant annet mente Veterinærinstituttet i en kronikk, at mye skottelus på rognkjeks ikke var uventet. Innrapportering av skottelus er ikke omfattet av luseforskriften, og det finnes derfor ingen offentlige registre over dette. Men i 2017, under Rensefiskkonferansen i Trondheim, kunne Cermaq fortelle om ekstreme tilfeller, der man telte opp mot 1.000 skottelus per fisk. 

Vil ha mer forskning
Marin Helse etterlyste mer forskning knyttet til skottelus allerede i 2016. Det samme gjør nå fiskehelseansvarlig Berit Seljestokken i Grieg Seafood Finnmark.

– Vi trenger mer forskning på skottelus, slik at vi kan løse også denne utfordringen. Blant annet vet vi lite om forebyggende tiltak, sier Seljestokken til Klassekampen i lørdagens papirutgave.

– Situasjonen bekymrer oss, spesielt siden vi vet svært lite om den, fortsetter hun.

Grieg Seafood opplyser imidlertid til iLaks at det likevel er mindre skottelus i år sammenliknet med både fjoråret og året før der.

Jobber med å finne ut mer skottelus
I slutten av juli la Akvaplan-niva ut en artikkel på sine hjemmesider, der de stilte spørsmålet om skottelus var oppdrettsnæringens nye fiende. Til Klassekampen sier veterinær og seniorrådgiver Karin Bloch-Hansen ved forskningsinstituttet, at de jobber med å finne ut mer om skottelus.

– At den snylter også på rognkjeks og de andre leppefiskene, er trist. Disse skal jo fjerne lus fra laksen. Nå får lusejegerne selv problemer, sier Bloch-Hansen.