Hima Seafood (tidligere Salmofarms) håper å starte byggingen av et landbasert ørretanlegg i Telemark til neste år.
Mandag kunne iLaks fortelle at Salmofarms, som ønsker å produsere fisk på land på Rjukan i Telemark, hadde søkt om forlengelse av utslippstillatelsen.
I søknadsbrevet til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, datert 8. oktober, fortalte selskapet at de hadde gjennomgått «en rekke endringer og betydelig utvikling i årene 2019/2020». Brevet var signert av Preben Asbjørnrød, som tok over som daglig leder i selskapet for ganske nøyaktig et år siden.
Vil starte bygging i 2021
Men nå viser det seg at det har vært store endringer i selskapet, også etter at brevet ble sendt til fylkesmannen. Salmofarms har skiftet navn til Hima Seafood, og ny daglig leder er Sten Falkum. Han har erfaring fra en rekke selskaper innen akvakultur, entreprenør og finans. Asbjørnrød på sin side er ansatt som teknisk sjef i selskapet, og vil ha byggherreansvaret når byggeprosessen starter.
– Målsetningen til Hima Seafood er å starte byggingen mai 2021, sier Falkum til iLaks.
Selskapet har også ansatt Kristian Sjuve som finansdirektør. Sjuve jobbet i flere år i samme rolle hos Komplett Bank. I tillegg har Hima Seafood hentet inn en ny oppdrettssjef med 40 års erfaring med oppdrett av laks og ørret samt betydelig RAS-erfaring, ifølge Falkum.
– Den nyansatte oppdrettsjefen leder i dag et landbasert anlegg, og flytter med familien til Rjukan når prosjektet igangsettes, sier Falkum.
Rundt 9.000 tonn ørret årlig
Hima Seafood skal også produsere ørret i stedet for laks, som var den opprinnelige planen. Fullt utbygd skal anlegget produsere rundt 9.000 tonn ørret årlig.
Falkum mener ørreten har flere fordeler i landbasert oppdrett, både produksjonsmessig og markedsmessig.
– Fra et oppdrettsperspektiv er ørreten en svært robust fisk som vokser raskt og som trives godt i ferskvann. Produksjonstiden er beregnet til 17 måneder fra yngel til en ideell snittvekt på rundt fire kilo, sier Falkum og fortsetter:
– Fra et markedsperspektiv er ørreten en spennende fiskeart, og Hima har en klar målsetning om å produsere en premium ørret. I premiumsegmentet for laks er det flere gode alternativer for kundene å velge i, som for eksempel Salma. Hima vil nå etablere et høykvalitets ørretprodukt i denne kategorien.
600-800 millioner kroner
Investeringsrammen på første byggefase av anlegget blir på mellom 600 og 800 millioner kroner. Den nye eiergruppen har så langt investert 65 millioner kroner i prosjektet.
– Vi jobber nå med noen konkrete alternativer rundt finansiering av prosjektet som også involverer ytterligere investeringer fra dagens eiere, forteller Falkum.
Når anlegget eventuelt står klart, skal samarbeidspartneren Osland Havbruk sørge for rognleveransene.
– Ørretstammen som skal benyttes på Rjukan er Oslandsstammen, som Osland har utviklet siden 1963. Osland har til intensjon å utvikle rogn fra stamfisk hentet fra anlegget på Rjukan, sier Falkum.
Du kan se Erik Osland snakke om samarbeidet i denne videoen, som Hima Seafood har laget.
Selskapet har også etablert et tett partnerskap med ålesundbaserte Villa Seafood, som vil ha ansvaret for distribusjon og prosesseringsstrategi av det ferdige ørretproduktet.
– Vi har således lykkes med å tiltrekke oss et sterkt team fra næringen, med dyp og bred kompetanse innen fiskeoppdrett, salg, markedsføring og merkevarebygging, mener Falkum.
Ny faglig vurdering
Hima Seafood har for øvrig foretatt en komplett redesign av anlegget, og det jobbes også konkret med løsninger for å utnytte biprodukter fra anlegget som slam, ensilasje, fiskeavskjær inn i nye verdikjeder, som for eksempel omega 3-produksjon samt gjødsel og biogass.
I et svarbrev til den landbaserte oppdretteren har fylkesmannen informert om at før utslippstillatelsen kan forlenges eller eventuelt endres, må det gjøres en ny faglig vurdering av hvilke påvirkninger oppdrettsanlegget vil kunne på ha en ny røyetype oppdaget i Tinnsjøen.
– Anlegget er designet med høy grad av biosikkerhet i produksjon, og med et omfattende avløpsrensningsanlegg. Dette sørger for at anlegget ikke tilfører noe uønskelig til naturen. Utslippstillatelsen til anlegget er på plass, men det trengs altså en bekreftelse at anlegget ikke påvirker en ny røyeart som er i resipienten. Vi er i prosess med å bekrefte at anlegget ikke påvirker den nye røyearten, avslutter Falkum.