Vil bruke fiskehelseteknologi til å diagnotisere hjernesvulst

Nyheter
0

Forskere mener at teknologi som oppdager stress hos rognkjeks også kan brukes til å diagnostisere glioblastom, en dødelig hjernesvulst.

Et internasjonalt forskerteam, ledet av Samuel Ortega fra Nofima, har utviklet en database med avanserte bilder av hjernesvulstvev, som kan gjøre at aggressive kreftceller oppdages tidligere og mer presist. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens. Det skriver matforskningsinstituttet i en sak på sine nettsider.

NRK har også omtalt metoden. Her omtales et samarbeid mellom Nofima og UiT – Norges arktiske universitetet, om å kombinere medisinsk diagnotisering av svulster og biomarin forskning. Hyperspektrale bilder brukes nemlig også til å se på hvordan stress påvirker rognkjeks.

Håpefulle
Nå håper forskerne at den samme teknologien kan brukes til tidligere oppdagelse av kreft hos mennesker. Teknologien samler detaljerte bilder som viser vevets struktur og kjemiske sammensetning, og kan hjelpe kirurger med å identifisere kreftvev under operasjoner.

– Det å få gjennombrudd på forskning på hjernesvulst er kjærkomment. At den i tillegg kommer fra teknologi fra sjømatforskning er ekstra gledelig, sier regionleder Brage Sollund i Kreftforeningen til NRK.

Kreftforeningen ser håpefullt på nye diagnoserings- og behandlingsformer for glioblastom, som til nå har vist seg vanskelig å behandle. Kreftekspert og professor, Rolf Bjerkvig, mener imidlertid at det er for tidlig å si om teknologien fungerer bedre enn metodene man bruker i dag.

Flere faser ut bruken
Rensefisk, som rognkjeks, dør i hopetall i norske oppdrettsanlegg. Mellom 2019 og 2021 skal den årlige dødeligheten på rensefisk ha oversteget 60 prosent. Ikke-medikamentell avlusning av laks er en viktig årsak. Derfor er blant andre Nofima med på å utvikle teknologi som kan gjenkjenne sykdomstegn eller dårlig velferd hos fisken, og slik bidra til å sikre bedre fiskehelse.

Bruken av rensefisk har for øvrig avtatt de siste årene. SalMar og Bolaks er blant dem som slutter med rensefisk, og Lerøy har tidligere uttalt at de vil slutte å bruke leppefisken grønngylt.

Les også: På tre år har bruken av rensefisk falt med 40 prosent