Val videregående har fått konsesjon – nå blir de blant de første i verden

Nyheter
2618

Val videregående blir blant de første i verden som skal produsere rognkjeks i merder i sjøen. Målet er å lære mer om produksjon av arten.

Mattilsynet og Nord-Trøndelag fylkeskommune har nå godkjent rognkjekskonsejsnonen ved Hindholmen, like i nærheten hvor skolen røkter sine matfiskkonsesjoner.

Kompetanseheving
Ikke bare skal de med den nye rognkjekskonsesjonen skaffe rensefisk til skolens egen lakseproduksjon. Et annet viktig moment ved prosjektet er nemlig at det skal gi et bedre undervisningstilbud og bidra til kompetanseheving

– Vi håper å få ny kunnskap om både røkting, påvekst og forregimer for rensefisk. Dette er kompetanseheving oppdrettsnæringa bør ønske velkommen, sier fiskehelsebiolog Hege Sekkenes ved Val FoU til Namdalsavisa.

Det er Sekkenes som har det praktiske ansvaret for forsøket med rensefiskproduksjon på vegne av Val FoU, skolens datterselskap.

Vet ikke nok
Selv om rognkjeksen har blitt et svært populært virkemiddel mot lusa, vet man i dag ikke nok om hvordan man skal røkte rensefisken i merdene.

Dette ønsker de som står bak dette prosjektet nå å gjøre noe med. Både fôrregiment og fiskehelse står sentralt.

– Økende elevtall krever flere tilbud ved skolen. Enkelte av elevene skal kanskje videre som lærlinger og arbeide med nettopp rognkjeks. Nå har næringa lært mye om rensefisk de siste årene, men oppdrettav rognkjeks i sjøen er ganske nytt

Målet er å starte i løpet av høsten eller vinteren. Skolen har fått tillatelse til å produsere opptil 400 000 fisk, men i første omgang begynner man med mellom 10 og 20 000.