Vidåpen for angrep

Kommentarer
953

Det var i forrige uke John Fredriksen solgte unna en tredjedel av sine aksjer i Marine Harvest. Fredriksen har gjennom salget signalisert at han synes aksjekursen er høy, så høy at han heller vil satse pengene sine andre steder, steder som for ham ser mer attraktive ut.

Nå sitter den utflyttede skipsrederen på 17 prosent av selskapets utestående aksjer. Det er ikke mye vern mot glupske predatorer.

Stål
John Fredriksen har aldri vært noen oppdrettsekspert. Hans kjerneområde er flytende stålkonstruksjoner, rigger og skip. Det er det han kan best og der han muligens ser mest oppside nå. Når han er villig til å selge 37,8 millioner aksjer til 117 kroner per stykk, er han nok åpen for å selge unna enda mer på nivåer noe over dette.

Aksjekursen på børsen har igjen krabbet over 120 kroner. Nedsalget i siste uke demper ikke investorenes tro på Marine Harvest og laksemarkedet. Algesjokket i Chile, med tilhørende innstramming av det globale laksetilbudet, gir da heller ingen grunn til å tvile på det.

Les også: Chile-tap har passert 100.000 tonn

Fremtidstro
Oppkjøpene av EWOS, Pharmaq, Cermaq og SalmoBreed er friskt i minnet. Ikke minst inntjeningsmultiplene som lå til grunn. Disse speiler fremtidstroen som henholdsvis Cargill, Zoetis, Mitsubishi og Benchmark Holdings la inn i sine oppkjøpskalkyler. Og disse var mye høyere enn det andre har vært villige til å spandere. Også en del høyere enn det Marine Harvest og resten av lakseaksjene idag prises til på Oslo Børs.

Den såkalte protein-storyen står sterkt i finansmarkedet ute i den store verden. Det er mange som er sterke i troen på fiskeoppdrett.

En fragmentert eierstruktur, høy lønnsomhet og ditto utbytte, robust balanse og et sterkt underliggende marked med høy grad av visibilitet. Det er ikke vanskelig å finne argumenter for å kikke nærmere på investeringer og eierskap i verdens største oppdrettsfirma.

Et stalltips er at en ikke trenger å by helt oppe på kursmålene til Swedbank og Nordea Markets, på 155 kroner, for å riste løs vesentlig flere aksjer enn det John Fredriksen og hans Geveran Trading sitter på idag.

Konsolidering
Fra daværende fiskeriminister Oddrunn Pettersen (Ap) liberaliserte eierskapsreglene for matfiskkonsesjoner, og gikk bort fra prinsippet «en mann, en konsesjon» i 1991, har det vært et langt løp med konsolidering av eiermakten i næringen. Færre og større enheter.

Frykten for at utenlandsk kapital, private equity, hedgefond eller McDonalds, for den del, skal ta kontroll over store deler av norsk oppdrettsnæring i ett jafs har lenge vært utbredt. Både blant politikere, industriorganisasjoner, forvaltning, naturvernere og mange andre stakeholders.

Med John Fredriksens milliardnedsalg er dette scenario nærmere enn noensinne.