Erko Seafood får den tvilsomme æren av å toppe Mattilsynets oversikt over innrapporterte lus. Hele 44 prosent av de innrapporterte uker har austevolloppdretteren lagt over 0,5 lus per fisk – på dets lokaliteter i Rogaland og Agder. Problemet er at selskapet ikke har virksomhet i disse fylkene.
Ingen tilbakemelding
– Vi har ingenting i Rogaland og Agder. Vi driver kun i Hordaland og Sogn og Fjordane, forteller driftsdirektør Endre Haugland i Erko Seafood til iLaks.
– Vi har sendt en forespørsel til Mattilsynet, men vi har ikke fått noen tilbakemelding eller begrunnelse på det. Så jeg regner med det er feil, siden vi ikke har noen aktivitet i Rogaland og Agder, legger han til.
Les også: Her er Mattilsynets liste over luseverstingene
– Står dere, som Nova Sea og Bremnes Seashore, i fare for å måtte slakte ned halvparten av biomassen på enkeltlokaliteter?
– Vi vet ikke hva som skjer. Vi vet ikke hvorfor vi har havnet der, så vi kan dessverre ikke svare for det, sier Haugland.
Dramatisk effekt
Mattilsynet presiserer at et slikt inngripende virkemiddel kun tas i bruk når andre pålegg fra Mattilsynet om tiltak ikke har virket godt nok. Når Mattilsynet vurderer redusert produksjon gjennomgår Mattilsynet resultatene på den enkelte lokalitet og oppfølgingen fra Mattilsynet. Utfra kategoriseringen av selskapene er det spesielt selskap i kategori rød og til dels gul som vil være gjenstand for en slik vurdering. Mattilsynet starter med vurdering av selskaper som skal sette ut fisk nå til våren. Etter det vurderer Mattilsynet lokaliteter som skal sette ut fisk til høsten og til neste vår.
I Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor Erko Seafood faktisk har drift, er selskapet forøvrig på gul liste – med syv prosent av de innrapporterte uker med over 0,5 lus per fisk.
Les også: – Må håndheve de virkemidlene man har før nye tas i bruk
Det er totalt 39 selskaper i rød kategori.
Forsker på lus
Forskningsselskapet EWOS Innovation, heleid av fôrprodusent EWOS, er nummer to på verstinglisten. Med 39 prosent innrapporterte uker med over 0,5 lus per fisk, er EWOS Innovation (med virksomhet i Hordaland og Sogn og Fjordane) klart verre stilt enn Vega Sjøfarm og Pharmaq (begge 32 uker) som følger deretter. Mens Vega Sjøfarm holder til i Nordland, driver Pharmaq i produksjonsregionen Trøndelag, Møre og Romsdal.
– Det er viktig å presisere at dette ikke gjelder et ordinært oppdrettsanlegg, men forskningskonsesjonen vår, der forskning på ulike behandlinger mot lus og hvordan hindre påslag av lus var fokus for forsøket vårt i 2014. Slik sett er det ironisk å havne på en slik liste når vårt mål nettopp er å løse luseproblemet, sier Tor Andre Giskegjerde, Director Operation and Infrastructure i EWOS Innovation, til iLaks.
– I forkant av utsettet det er snakk om her, var vi klar over at vi ville risikere å ligge opp mot grensen for lus, og vi har vært i tett dialog med Mattilsynet om dette.
– Vi har gjort svært interessante funn med dette utsettet, og har ved hjelp av ulike metoder klart å redusere lusenivået flere ganger. Mot slutten av perioden fikk vi imidlertid et såpass stort infeksjonspress at vi på eget initiativ valgte å slakte ut all fisken. For oss har denne prosessen vært et verdifullt ledd i den omfattende forskningen vi driver for å løse luseproblemet, sier Giskegjerde.