– Vi må stå sammen, også når det gjelder grunnrenteskatten for laks

Nyheter
0

Utfordringene med inflasjon og krig i Ukraina driver frem behovet for grunnrenteskatt i havbruk, mener statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

Statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap) er stand-in for fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) under årets Aqkva-konferanse i Bergen.

Når hun skal redegjøre for rammebetingelsene for havbruksnæringen, tegner opp et bakgrunnsbilde med Russlands invasjon av Ukraina som førende:

Tøft
– Vi lever i en usikker tid. Krigen i Europa skaper stor uro. Høy inflasjon. Alt dette kommer på toppen av en klimakrise. Det er ikke tvil om at mange har det tøft om dagen.

Statssekretær Kristina Sigurdsdottis Hansen. Foto: Trine Forsland

– Vi må stå sammen, også når det gjelder grunnrenteskatten for laks, sier hun til forsamlingen i storsalen på Quality Hotel Edward Grieg på Sandsli ved Bergen.

Les også: Spår saftig skattekutt i bredt forlik på Stortinget

– Havbruksnæringen har rekordstore inntekter. Derfor mener vi at mer skatteinntekter skal gå tilbake til vertskommunene og fellesskapet, sier hun, og gjentar med det budskapet fra statsminister Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Opprørte
Samtidig er Kristina Sigurdsdottir Hansen åpen på at grunnrenteskatten er kontroversiell.

– Det er mange som er opprørte over dette forslaget og misliker det sterkt. Men vi tror vi skal lande dette på en god måte, sier hun.

– Hvordan vi skal nå målet, å utvikle næringen, det er det delte meninger om. Og det er bra, fortsetter Sigurdsdottir Hansen.

– De beste løsningene finner vi i fellesskap, når problemstillingene blir belyst fra flere hold. Det er slik vi har lyktes med å utvikle næringen historisk, og slik vi vil sammen utvikle næringen fremover, avslutter hun.