Spår saftig skattekutt i bredt forlik på Stortinget

Nyheter
0

Christian Nordby, fiskeanalytiker i Kepler Cheuvreux, tror på skattelette.

– Jeg er ganske sikker på at regjeringen kommer til å søke et bredt forlik i Stortinget, og kommer til å søke en eller annen vei mot Høyre. Jeg tror at regjeringen har gått ut høyt med en skattesats på 40 prosent for å kunne ha et forhandlingsrom med Høyre. Da mener jeg at en skattesats på 25 prosent er det som er forventningsrett. Jeg tror at intervallet er på 15 til 40 prosent skatt, og at de kommer til å møtes et sted i midten, sier Nordby til Finansavisen.

I en analyse, publisert onsdag, har Nordby lagt seg på en grunnrenteskatt på 25 prosent. Dette vil gi staten skatteinntekter på fem milliarder kroner. Det er, selv med lavere skattesats, høyere skatteproveny enn statens anslag på 3,65-3,8 milliarder kroner. Årsaken er høyere laksepriser enn det staten har lagt til grunn.

Under konsensus
Nordby mener forøvrig staten burde droppe bunnfradraget, men tror dette blir krevende å svelge, særlig for Senterpartiet. Han mener bunnfradraget gir insentiv til å organisere næringen i små og ineffektive selskaper.

Med en sats på grunnrenteskatten på 25 prosent ligger Kepler Cheuvreux langt under konsensusestimatet på 40 prosent. Meglerhuset tror sannsynligheten for skuffelser, med økt skatt, er beskjeden.

– Man kan argumentere for at aksjene priser inn noe lavere skatt enn hva analytikerne ligger med i modellene sine, men når Mowi handler på 13 ganger årets konsensusestimat er det ikke nevneverdig skatterisiko, sier Nordby til Finansavisen.

Oppgraderer
Lavere skattesats er en driver når Kepler Cheuvreux i analysen oppgraderer flere lakseaksjer, deriblant SalMar og Grieg Seafood, som begge er betydelig eksponert mot grunnrenteskatten.

Les også: SalMar rister av seg skattesjokket

De store og tunge lakseaksjene har steget den siste tiden, basert på økte laksepriser, men også forhåpninger og spekulasjon om skattelette.

Flere investorer har løftet opp risikoprofilen, økt eksponeringen og tatt sats på at sannsynligheten for reduksjon er høyere enn økning etter et ventet bredt skatteforlik i Stortinget.

Kilde: Infront