– Vi kaller det en «vulkan» og fisken ser ut til å stortrives i det oksygenrike vannet

Nyheter
1624

En kjent problematikk på sensommeren og utover høsten er algeoppblomstringen, som skaper ugunstige oksygenforhold i vannet. For å få bukt med utfordringen, mener Vard Aqua Sunndal at oppdrettere bør bruke deres oppstrømssystemet «Upwelling System», som løfter friskt og lusefritt vann oppover i merden.

Særlig ved bruk av luseskjørt vil man på denne årstiden fort få mindre utskifting av vann i øvre deler av merden, noe som fører til lave oksygenverdier og dårligere vannkvalitet. Dette betyr unødvendig stress for fisken, og stresset fisk har dårlig appetitt og større sannsynlighet for sykdomsutslag.

Vard Aqua Sunndal mener deres oppstrømssystem «Upwelling System» sørger for en klar forbedring av vannkvaliteten og fiskehelsen i hele merden.

– Vi vet at lave oksygennivåer er et helt kritisk problem for oppdrettere. Det er derfor vi har utviklet denne løsningen, forteller produktansvarlig hos Vard Aqua Sunndal, Nils Almvik.

I slutten av august ble systemet satt ut hos en oppdretter.

– Vi så raskt en svært god effekt med store positive endringer i oksygenverdiene. Ved å løfte oksygenrikt vann opp fra bunnen av merden, økte oksygennivåene med 30 prosent innenfor luseskjørtet til samme verdi som vi hadde under luseskjørtet, sier Almvik.

På dette anlegget ble ti oppstrøms-ringer plassert i sentrum av hver sin merd på 15 meters dyp. Oksygensensoren stod på tre meters dyp i ytterkant av merd. Oppdretteren benytter fem meter dype luseskjørt i en 160 meters merd. Gjennomsnittlig fiskestørrelse var på omtrent fire kilo og den samlede biomassen på cirka 600 tonn.

Bedre vannkvalitet
– Vårt system sørger for at du til enhver tid har samme vannkvalitet i vannet oppe i luseskjørtet som under skjørtet. Har du dårlig vannkvalitet i de øverste lagene av merden, på grunn av alger og luseskjørt, og måler bedre vannkvalitet på dypet – vil løfting av oksygenrikt og tilnærmet lusefritt vann fra sjøbunnen sørge for en strøm som gir god sirkulasjon og optimal vannkvalitet i merden, forklarer Almvik.

FOTO: Vard Aqua Sunndal

Data fra oppdretterne viser at når friskt vann løftes opp, blir vannkvaliteten inne i merder med luseskjørt like god som utenfor luseskjørtet.

– Vi får tilbakemeldinger fra oppdrettere som forteller at større utskiftning av vann også gir mindre lusepåslag og bedre gjellehelse, fortsetter han.

Bør stå på døgnet rundt
Fotosyntesen til algene produserer som kjent oksygen når det er lyst ute. Om natten vil de derimot forbruke oksygenet i sjøen. Sliter man allerede fra før av med lave oksygennivåer, vil mørket medføre en kritisk fase for de som puster under vann.

– Bruken av oppstrømssystemet gir store utslag for oppdretteren, som ikke trenger å bekymre seg for lave nivåer etter fôring og på nattestid, sier Almvik, som anbefaler oppdretterne å ha oppstrømssystemet stående på døgnet rundt.

Oksygenvulkan
Almvik forteller at ringen flytter i overkant av 20.000 kubikk med sjøvann hver eneste time – noe som også legger til rette for at fisken får god mosjon.

– Vi kaller det en «vulkan» og fisken ser ut til å stortrives i det oksygenrike vannet. De søker innafor luftstrømmen og går opp og rundt boblestrømmen som en stim. Med ringen på plass midt i merden, kan man på kun få minutter måle økt oksygennivå og får en jevn fordeling av oksygen i merden.

– En annen ting som er spesielt med denne ringen, er at den kan brukes til oksygentilførsel hvis man ønsker det. Da skifter man ut slangen med oksygendiffusorer og bruker den samme ringen, sier han.

ILLUSTRASJON: Vard Aqua Sunndal

Vedlikeholdsfritt
Almvik mener systemet gjør det veldig enkelt å følge med på for røkterne.

– Etter at vi har installert det kreves det ikke noe vedlikehold. En luftkompressor i en ti fots container på fôrflåten sørger for nok kraft og jevn oksygenfordeling til merdene via fordelinger og slanger. I containeren er en slik kompressor såpass stille at man knapt hører den, utdyper Almvik.

Systemet er ifølge Almvik energieffektivt og krever strømtilførsel på 3 x 100 amper og 400 volt. Selve Upwelling-ringen er laget i PE-plast, er 1,45 meter i diameter og veier omtrent 40 kilo. Det skal gjøre den enkel å feste på ideell dybde. To eller flere tau sørger for å holde ringen på plass midt i noten og unna notveggene.

Oksygenforholdene logges hele tiden og leses av i Vard Aqua sin skyløsning eller oppdretterens overvåkningssystemer. Røkteren kan ved hjelp av en ventil, enten elektrisk eller manuelt, stenge av én eller flere ringer ved behov.

Kan flyttes fra lokalitet til lokalitet
Fordi merdene har ulik avstand til fôrflåten, justeres systemet slik at alle slangene har samme oksygengjennomstrømning til merdene.

– Systemet er svært enkelt å flytte fra anlegg til anlegg ved hjelp av arbeidsbåten. Når du slakter ut fisken og legger merdene brakk, er det enkelt å ta med hele oppstrømssystemet til en annen lokalitet, sier Almvik.

Han forteller at systemet har blitt tatt i bruk i Norge det siste året. Systemet er opprinnelig utviklet av Vard Aqua Chile, som nå er blitt videreutviklet og tilpasset det norske markedet.

– Vi ser tydelig at økt sirkulasjon og mer oksygen har en stor effekt på vannkvaliteten. Når du får forbedret fiskehelsen og økt tilveksten, er det jo en god investering, mener Almvik.