– En god begynnelse, mener Miljøstiftelsen Bellona om dyrevelferdsmeldingen, som kom fredag.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, sier seniorrådgiver for havbruk i Bellona, Silje Båtsvik Risholm.
– Vi har lenge etterlyst at regjeringen tar grep når det gjelder dødeligheten i oppdrettsnæringen. I de siste har vi sett at utviklingen har gått i feil retning. Derfor er det viktig og nødvendig at regjeringen nå setter konkrete mål, og fem prosent dødelighetsmål som skal følges opp med systematisk arbeid og tiltak er en god begynnelse. Vi er glade for at rensefisk også omfattes av dette målet, fortsetter Risholm.
Mål om fem prosent
Hun kommenterer stortingsmeldingen om dyrevelferd som landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og fiskeri- og havbruksminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) la fram fredag. Dyrevelferdsmeldingen omfatter produksjonsdyr i sjø og på land, kjæledyr, forsøksdyr og viltlevende dyr, og inneholder en rekke mål og vurderinger.
Et av de mange tiltakene som foreslås i meldingen er at dødeligheten i oppdrettsnæringen skal ned mot fem prosent for alle fiskearter. Bellona mener at tydelige politiske føringer, som bidrar til å sikre økt overlevelse, er helt essensielt for å bedre fiskevelferden og samtidig redusere det totale klimaavtrykket til næringen.
–Vi ser fram til konkretisering av regjeringens forslag om å innføre krav om tiltak som effektivt forebygger påslag av lakselus både på lokalitetsnivå og områdenivå, sier Båtsvik.
Preventive metoder
I rapporten om Bærekraftig havbruk 2030 har Bellona en rekke forslag angående dødelighet og tap i produksjon. Blant forslagene er, i tillegg til å innføre nasjonalt mål om dødelighet under fem prosent i sjøfasen av produksjonen, en omlegging til lukket- eller skjermings-teknologi i sjø for minimering av dødelighet knyttet til avlusning, særskilt i områder med mye lus.
– Alle former for lakselus-kontroll bør baseres på preventive metoder innen 2030. Her er det stort potensiale, og vi vil følge nøye med på hvordan dette skal gjennomføres, sier Risholm.