– Vi er i dag i dialog med flere parter som er interessert i konseptet

Nyheter
1483

Stavangerbaserte Ocean Aquafarms jobber ufortrødent videre med havmerden «Hex Box», selv om klagen på avslag om utviklingstillatelser ikke førte frem. 

Det var helgen at beskjeden kom. Departementet opprettholdt avslaget fra Fiskeridirektoratet på søknad om 13 utviklingstillatelser for «Hex Box». Konseptet skal kunne driftes på lokaliteter med bølgehøyde opptil ti meter, og på den måten muliggjøre oppdrett av laks i områder som med dagens teknologi er utilgjengelige.

«HexBox». ILLUSTRASJON: Ocean Aquafarms

– Vi er svært overrasket og naturligvis skuffet over avslaget fra Nærings- og fiskeridepartementet når det gjelder vår søknad om utviklingstillatelser for Hex Box- designet vårt. Vår oppfatning er at vårt konsept klart ligger innenfor kriteriene for tillatelser, og mener dette er godt dokumentert i søknaden. Vi registrerer at departementet er enig med oss om at stålkontruksjonen både er tilstrekkelig dokumentert og utgjør betydelig innovasjon, sier styreleder Heidi Baugstø i Ocean Aquafarms til iLaks.

– Vi vil bruke tiden fremover til å vurdere avslaget som kom på vårt prosjekt opp mot avklaringer som er gitt i andre saker, legger Baugstø til.

Heidi Baugstø i Ocean Aquafarms. FOTO: Ole Alexander Saue

Dialog med interessenter
Det er Baugstø og ektemannen Steve Adshead, som har utviklet «Hex Box». Ideen fikk de under oljenedturen i 2014.

– Vi utviklet konseptet vårt når det ble vanskelig å se mange nye muligheter i riggbransjen. Som en følge av «Hex Box», har vi jobbet videre med flere akvarelaterte prosjekt. Dette er teknologiutvikling uten at jeg kan gå inn i detaljer på det nåværende tidspunkt. Vi har mange sterke samarbeidspartnere i Kina, inklusive myndighetene i Yantai og Shandong-provinsen, sier Baugstø.

Baugstø forteller at «Hex Box» har blitt kontinuerlig utviklet og betydelig oppgradert siden søknaden om utviklingstillatelser ble sendt i november 2016. Den seneste tiden har har de spesielt arbeidet med nettløsningen.

– Nettutvikling for store bølgekrefter som «Hex Box» er utviklet for er en banebrytende utvikling. Derfor har Ocean Aquafarms brukt betydelige ressurser de siste tre årene på analyse og løsninger for å sikre en robust og sikker løsning med minimal risiko, sier hun.

Departementet mente i sitt avslag, at notkonseptet bygget på kjent teknologi fra akvakulturnæringen. De mente også at noten ikke var noen forbedring sammenlignet med konvensjonelle nøter.

Ifølge Baugstø gjennomgås nå tredje trinn av utviklingen for å detaljere forbindelsene mellom not og stålkonstruksjon samt oppspenningssystemet.

– Det overordnede nettsystemet, inkludert tau, er demonstrert for tredje gang å oppfylle norske krav. Første gang var i oktober 2017 for Hs 10m, og andre gang er i juli 2019 med enda høyere sjøtilstand. En skalert modell for å teste funksjonaliteten til netthåndtering er under bygging med lovende resultater, sier hun.

Analyse, detaljert nettdesign og modeller håndteres av Aqua Knowledge, som er et selskap i Mørenot-gruppen.

– Vi er i dag i dialog med flere parter som er interessert i «Hex Box», bare vi får muligheten til å teste denne i fullskala for å dokumentere relevante driftsparametre. Disse er fra ulike nasjoner utenfor Norge. Vi har alltid fokusert på at konseptet er designet for å industrialiseres og masseproduseres, og det er fortsatt vårt fokus, understreker Baugstø.

Saken fortsetter under bildet.

EKTEPAR: Heidi Adshead Baugstø og Steve Adshead overfører teknologi fra olje- til oppdrettsbransjen. FOTO: Ole Alexander Saue

Tror på sterkere relasjoner etter koronaviruset
Men også Ocean Aquafarms merker naturligvis koronakrisen.

– Hovedutfordringen er at vi ikke har kunnet reise til Kina eller fått besøk derfra. Vi hadde planlagt en hektisk reisevirksomhet denne våren i forbindelse med flere av våre nye prosjekt. Vi sitter jo i en situasjon der først partneren våre i Kina ble rammet av viruset, før vi selv måtte håndtere samme situasjon, sier Baugstø.

Hun forteller videre at jobbmessig har ikke kollegaene vært hardt rammet bortsett fra de første ukene når landet var nedstengt.

– De har således kunnet jobbet med prosjekter som planlagt, sier hun.

Nå holder partene kontakten på andre måter.

– Jeg snakker daglig med partnerne våre. I påsken spilte vi inn en videohilsen knyttet til prosjektene vår, og denne skal bli vist på en konferanse vi ikke får deltatt på. Myndighetene holder seg godt orientert om situasjonen hos oss, og ordføreren i Yantai har også sendt sympati-brev til ordføreren i Stavanger, sier Baugstø.

Hun sier de ser fram til å kunne reise til Kina så snart det tar seg gjøre. Det blir også den første turen til Kina i regi av selskapet for nyansatt kommunikasjonssjef Ragnhild Sofie Selstø.

– Vi velger å tro at vi forsterker relasjonene til partnerne våre ved å måtte takle koronautfordringene samtidig som vi jobber mot felles mål, avslutter Baugstø.

En delegasjon fra Yantai besøkte Stavanger og Bremnes Seashore i fjor vår. På bildet står Heidi Baugstø, partisekretæren i Yantai og Director of Fishbureau i Yantai. FOTO: Ocean Aquafarms