Venstre-utvalg varsler omkamp om grunnrenteskatt på oppdrett

Nyheter
1223

Et utvalg ledet av Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) legger torsdag fram et nytt prinsipprogram i Venstre. Der går det blant annet fram at utvalget ønsker omkamp om lakseskatten.

Det skriver Dagbladet.

Dermed går utvalget mot vedtaket til Venstres landsmøte i fjor, som sa nei til særskatt på laks. Parlamentarisk nestleder Abid Raja uttalte da at regjeringspartiet skulle være på lag med næringslivet.

Havbruksskatteutvalget foreslo i november en en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk.

– Grunnrentebeskatningen er nesten den mest effektive skatten en kan ha. Den kan være nesten så høy en vil uten at det går utover verdiskapningen. Her har noen få tjent milliarder på ressurser det er knapphet på, de skatter lite og gir knapt noe tilbake til lokalsamfunnet. Ved å skatte her, kan vi senke skatten på det som skaper verdier, som at folk er i arbeid, ved å for eksempel senke selskapsskatten, sier utvalgsmedlem Sondre Hansmark til Dagbladet.

Hansmark mener det var «en kjempetabbe» at lakseskatten ble stemt ned under fjorårets landsmøte. Han tror partifellene vil snu når de møtes på Gardermoen til et nytt landsmøte i midten av april.