Vardø-ordfører om oppdrettsmotstand: – Det er skremselspropaganda

Nyheter
1523

Ordfører i Vardø, Robert Jensen (Ap), mener det ikke finnes nok kunnskap om konsekvensene av åpne, sjøbaserte anlegg. Han kaller påstander om døde fjorder og andre negative konsekvenser for skremselspropaganda.

Det uttalte Jensen under en debatt i forrige uke i regi av iFinnmark på Vardø Hotell. Han sa at partiet ikke ønsker å stenge døra for oppdrett i åpne, sjøbaserte anlegg i kommunen.

– Det er ikke sånn at det ikke er konflikter i verden, det er det, og vi har medier som lager kritiske saker, fordi det er det som selger. Fiskerne sier ikke at de er imot oppdrett, men at de vil bli hørt, og vi skal høre på dem. Men man kan ikke dokumentere at oppdrettsnæringa gir døde fjorder. Det er skremselspropaganda, sa Jensen, ifølge iFinnmark.

Oppdrettsdebatten kom i kjølvannet av at kommunen inngikk en oppsjonsavtale med selskapet Vardiar om lakseoppdrett i sjøen utenfor Vardø i november, som iFinnmark omtalte først.

Ørjan Jensen, som er ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, og for øvrig broren til Robert Jensen, mener Vardø kommune på ingen måte må si ja til sjøbasert oppdrett med åpne merder.

– Varangerfjorden har vært et økosystem og en næringskjede som har gjort Vardø til verdens beste sted å fiske fra i alle år. Og vi har ingen fjord i Vardø vi kan avsette til oppdrett. Vi er i havgapet. De fleste fiskere i Vardø har båter som ikke gir dem mulighet til å dra langt til havs for å fange fisken dersom den blir presset langt til havs, sa Ørjan Jensen under debatten.