Vanskelig å få en fot innafor uten praksis

Nyheter
0

– Kom dere ut og ta på fisken, er rådet fra oppdretter Jacob Palmer Meland.

Med en oppvekst i industribyen Mo i Rana og med to eldre brødre som tømrere, var det ikke naturgitt at Katrine Lindmark (22) skulle satse på en framtid i havbruksnæringa. Hun er leder for en gjeng på åtte studenter ved havbruk- og ledelse ved Nord Universitet som i dag arrangerte Havets Døgn i Bodø for rundt 320 deltakere. Andreårs-studenten opplevde at det ikke var enkelt å få seg sommerjobb eller praksis uten noe erfaring.

– Jeg vil jo si at jeg er et lite avvik familerekka. Jeg er minst i søskenflokken og alle har gått yrkesfag, sier hun til iLaks. – Jeg satt på studiespesialiserende på videregående og stusset veldig på hva jeg skulle satse på, forteller hun.

– Prøvde meg ett år på lærerstudiet, men fant ut at det var helt feil. Det har vært noe med de plastmerdene jeg har sett som interessante. Det appellerte veldig til meg. Jeg bare måtte inn i havbruksnæringa, sier Katrine Lindmark.

Møteplassen Havets Døgn
Målet med arrangementet er å skape en felles møteplass der bedrifter kan knytte kontakt med fremtidens arbeidstakere og utveksle erfaring, kunnskap og idéer.

I dag møtte studentene representanter fra både regionen og verdens største oppdrettere. Én av de regionale var Jacob Palmer Meland, daglig leder i familieselskapet Lovundlaks.

For ti år siden gikk han selv på havbruksdrift- og ledelse i Bodø, og i dag deltar han på en reunion med de som gikk i samme klasse. Han var selv med å arrangere Havets Dag, som det het den gang, men fant ut at en vesentlig del skjer på natta, så de døpte det om til Havets Døgn.

Han kom med en tydelig oppfordring til salen:

– Hvis jeg skal gi dere studenter i salen et råd nå, er det å komme dere ut og ta på fisken. Vær på merdekanten. Du kan ikke bli en leder i oppdrettsnæringa, iallfall operativt, hvis du ikke har greie på det praktiske. Det vil gi dere et enorm fortrinn sammenlignet med de med kun teori, sa han tydelig til de lydhøre studentene.

Jacop Palmer Meland, Lovundlaks. (Foto: Steve Hernes).

Det er en oppfordring Lindmark absolutt støtter. Hun har selv erfart hvor vanskelig det er å få innpass uten noe erfaring.

– I sommer skulle jeg skaffe sommerjobb. Ringte og fulgte opp alle, men det var avslag på avslag. Det ble en skuffelse. Så kom arbeidet med å skaffe praksisplass. Det er stor konkurranse om dem, og i klassen er det mange med noe erfaring fra før. Plassene blir fort tatt.

Fikk endelig praksisplass
Etter å ha delt den erfaringen i dag, fikk hun flere tilbakemeldinger fra andre som har opplevd det samme.

– Det er stort sprik i erfaring og kompetansen studentene har meg seg inn i studiet. Jeg følte at jeg måtte kjempe mer, og vise meg frem mer enn det de med bekjentskap og nettverk hadde, sier Lindmark.

Men hun lyktes til slutt. Nå er hun klar for ti ukers praksis ved Nova Sea sine anlegg i Meløy. Deretter venter fem uker hos oppdretteren av flekksteinbit i samme kommune. Om praksisen fra sjøen er fraværende, har i hvert fall jobben med Havets Døgn kommet godt med.

– Håper også få vist meg mer frem for aktørene her på Havets Døgn. Vi lærer mye mer og blir mer utadvendte. Det blir lettere å kontakte aktørene, og vi får mer innsyn i det som skjer. Vi sitter igjen med mye mer kunnskap, og ikke minst stolthet over det vi har fått til.

– På sikt har jeg jo lyst å komme langt. Men man må jo få mer innsikt i det som skjer i produksjonen og på merdekanten først, avslutter Katrine Lindmark.

Styret i Havets Døgn 2023, Nord Universitet. Fra venstre konferansier Fritz Aanes, Markus Brenne Alkanger, August Helland Iversen, Brynjar Kvernstad, Ingrid Skjei, Aleksander Jullum Sundstrøm, Cornelia Lade, Celia Hoff og Katrine Lindmark. (Foto: Steve Hernes).