Selv om vaksinen reduserer sykdom, kan det ikke utelukkes at fisken sprer smitten videre.
– Det har aldri før vært gjennomført en tilsvarende feltstudie, sier Karl Erik Bekkeli, prosjektleder i Salaks, i en sak publisert på Veterinærinstituttet sine nettsider.
Salaks har samarbeidet med Veterinærinstituttet om et unikt forskningsprosjekt. På selskapets anlegg Salangslia i Troms har vaksinert, ILA-smittet laks fått stå i sjøen.
Studien viste at ILA-vaksinert fisk kan bli infisert og syk, skriver instituttet.
Virus i alle merder
Sommeren 2021 ble det påvist ILA på nylig utsatt smolt på Salangslia. Fisken var vaksinert mot ILA, og Mattilsynet ga dispensasjon til at den fikk stå på lokaliteten under nøye overvåking. Prosjektet ble ledet av Veterinærinstituttet.
Fisken ble i liten grad syk, men mot slutten av produksjonstiden ble det påvist ILA-virus i alle merder, skriver instituttet. Antall viruspositive fisk økte jo lengre fisk ble stående i produksjon.
De fleste påvisninger av ILA-virus ble gjort på svimere eller dødfisk.
Det ble påvist ILA-virus i rundt 5,6 prosent av over 3650 prøvetatte fisk, hvorav 2,2 prosent var ILA-HPRdel positive mens de andre ikke kunne sekvenseres. For kun fire fisk kunne det stilles en ILA-diagnose.
– Vår vurdering er at så lenge viruset påvises, uavhengig av kliniske tegn og forekomst, vil det være risiko for spredning i miljøet. Lav forekomst gjør det vanskeligere å finne positive fisk gjennom stikkprøver, sier Sonal Patel, forsker og prosjektleder ved Veterinærinstituttet.
Vellykket produksjon
Salaks satte ut rundt 760.000 storsmolt i anlegget i mai 2021. Det ble slaktet ut 3.212 tonn med en snittvekt på 5,2 kilo, med en superiorandel på 91,84 prosent.
Akkumulert dødelighet på lokaliteten ved endt produksjon var 10,04 prosent.
– Den økte dødeligheten i siste halvdel av produksjon tror vi i stor grad skyldtes avlusning og håndtering av fisk. Det var ingenting som tilsa at denne dødeligheten skyldtes ILA-sykdom, sier Bekkeli, og fortsetter:
– Vi i Salaks er blitt enda mer trygge på vår vaksinestrategi for å forebygge ILA, og vil for fremtidig smoltutsett fortsette å vaksinere. De fiskevelferdsmessige fordelene ved å vaksinere mot ILA var av stor betydning.
Prosjektet hadde ingen uvaksinert kontrollgruppe som sammenlikningsgrunnlag for effekten av vaksinen.