Usikkerhet rundt regelverket for landbaserte anlegg skaper sterk frustrasjon i øykommunen.
Norwegian Mountain Salmon planlegger å bygge et oppdrettsanlegg med en produksjonskapasitet på 25.000 tonn inne i fjellet på sørvestsiden av Utsira. Ferdig utbygget vil anlegget ha 72 tanker, og pumpe inn sjøvann fra omlag 50 meter under havflaten. Etter planen skal anlegget på Utsira være ferdig i 2028 og koste i overkant av to milliarder kroner. Selskapet har foreløpig hentet inn 13 millioner kroner i egenkapital.
– Dette skal være tilstrekkelig for å kunne gjennomføre konsesjonssøknaden. Utfordringen nå er først og fremst den politiske usikkerheten rundt forskrift for landbaserte anlegg, sier styreleder for Norwegian Mountain Salmon, Bård Nikolai Hjelmen.
Hjelmen får støtte fra kommunedirektør May Britt Jensen i Utsira kommune.
– Det er jo sagt at den nye forskriften skal komme, men den er blitt utsatt. Og så vet vi ikke grunnen til det. Det er uforståelig at Staten rent forvaltningsrettslig kan stanse alle søknader om landbaserte akvakulturanlegg. Det er frustrerende, sier hun oppgitt.
Les også: Oppstartsselskap vil produsere laks i fjellhaller på Utsira
Ekstremt behov for arbeidsplasser
På Utsira bor det 209 innbyggere. Norwegian Mountain Salmon vil kunne sysselsette 60 personer når anlegget er i full drift. Bård Nikolai Hjelmen forteller at de hadde den første kontakten med Utsira kommune fant sted i oktober 2020.
– Dette er jo et stort næringsutviklingsprosjekt på Utsira, fastslår han.
Kommunedirektør Jensen bekrefter at dette prosjektet vil kunne gi store positive ringvirkninger i øykommunen. Hun legger ikke skjul på at prosjektet til Norwegian Mountain Salmon vil kunne gi et stort løft i lokalt næringsliv.
– Vi har nå knapt andre arbeidsplasser lokalt annet enn rutebåten, butikk, litt reiseliv, kommunen og noen sjømannsbønder. Jeg har jobbet mange steder, men her er det mest ekstreme behovet for arbeidsplasser jeg har vært borti noen gang, sier hun til iLaks.
Kjærkomment
Ny næringsvirksomhet hilses derfor velkommen på Utsira.
– Dette er veldig kjærkomment, fordi dette er jobber som er aktuell både for unge, eldre, kvinner og menn og flere typer fagfolk. Så dette ser vi veldig positivt på, sier Jensen.
Kommunedirektøren understreker at situasjonen med storetablering heller ikke er ny.
– Under sildefiskeriene var det opp mot 2.000 mennesker her. Og på 80- og 90-tallet var det to fiskeforedlingsbedrifter på øya. Så det er ikke så lenge siden vi hadde omtrent 60 andre arbeidsplasser her i toppsesongene. Svingninger i folketall og arbeidsplasser er derfor ikke uvanlig for oss, forteller Jensen. Vi har de siste årene tatt i mot 30 flyktninger, og takler godt innflytting og nye medborgere. Men vi mangler arbeidsplasser.
Gullet i havet
Fra Haugesund tar ferjeturen ut til Utsira 70 minutter. Jensen innser at ikke alle som eventuelt får jobb på det nye landbaserte oppdrettsanlegget vil bosette seg fast på øya. Hun anslår at om lag 30 prosent kan bli fastboende, altså cirka 20 personer.
– Vi er ikke naive. Det kommer nok til å bli slik det er i Nord-Norge, der det er en del langstidspendlere, tror hun.
May Britt Jensen mener at Utsira er spesielt godt egnet til denne type landbasert oppdrett.
– Gullet her er rent sjøvann, med rett temperatur og tatt inn på en viss dybde, uten smitte fra andre anlegg, sier hun entisiastisk.
Klare for konsesjonssøknad
Ifølge Bård Nikolai Hjelmen vil den 28. november bli holdt et åpent orienteringsmøte på Utsira, hvor de sammen med Norconsult presenterer reguleringsplanarbeidet.
– Det har vært nedlagt et stort arbeid i tett samarbeid med Utsira Kommune og Norconsult de to siste årene. Den første innsendelsen av reguleringsplanen blir fremsatt nå i januar, forteller styrelederen til iLaks.
Men de vet altså ikke når de kan sende søknaden om konsesjon for sitt landbaserte anlegg.
– Vi er snart klare til å sende inn konsesjonssøknaden. Men det som er det store nå er at man ikke vet når det er mulig å sende søknad, sier Hjelmen.