– Tror det vil være en mosaikk av nye produksjonsformer

Nyheter
0

Scale AQ ser ikke for seg at de tradisjonelle merdene senkes med det første. Men de har klokketro på dypdrift som en del av fremtidens havbruk.

– Vi er nødt til å prøve å se i glasskula på hvordan vi skal klare å skape bærekraftig vekst i næringen, sier Olve Christophersen Byre, kommersialiseringsdirektør i Scale AQ. 

Selskapet har invitert til teknologimesse på Bømlo, der vi får høre om deres satsing på nye driftsformer. Dypdrift er i aller høyeste grad blant dem.

Trangt om plassen i fjordene
«Midgard»-merdene går 30 meter dypt og rommer 40-50.000 m³. De er allerede testet for kondisjonene fisken kan oppleve på eksponerte lokaliteter. I mai ble de første 200.000 laksene satt ut i en av disse systemene, og noten senket.
Fisken svømmer nå rundt på en lokalitet i Midt-Norge.

Her settes den første fisken ut i et av Scale AQ sine subsea-systemer i mai. I utviklingen av Midgard-systemene har Scale AQ samarbeidet med Mowi, SalMar og Lerøy. Sistnevnte hadde som mål å la en tredjedel av fisken gå skjermet i løpet av 2024. Ifølge Lerøy-sjef Henning Beltestad hadde de allerede i august bikket det målet. Foto: Scale AQ

19 slike subsea-systemer vil være i drift i løpet av høsten. Ifølge Byre har det vært en voldsom etterspørsel etter merdene. Sinkaberg og Lerøy er blant oppdrettsselskapene som allerede har hoppet i det – og AKVA group var en pioner innenfor nedsenkbare systemer til lakseoppdrett.

Les også: Lykkes med dypdrift: – Vi har 97 prosent superior og 96 prosent overlevelse

Det er ikke plass til så mye mer i fjordene. For å få til vekst er man kanskje nødt til å gå mer eksponert. Da trengs det teknologi som kan operere i røffere forhold, og der kan nedsenkbart være en løsning, sier Byre.

En «game changer»
– Vi satser generelt på en del nye produksjonsformer, fordi vi ser at det er veien å gå for å få til bærekraftig vekst i næringen. Vi må ha både nedsenkbart og semilukket. Jeg tror det vil være en mosaikk av ulike produksjonsformer som vil danne fremtidens bærekraftige havbruk, fortsetter Byre.

Han understreker at han fortsatt tror at tradisjonell oppdrett vil dominere i overskuelig fremtid. Når det gjelder nye teknologier er det ulike behov fra en lokalitet til en annen, avgjort av faktorer som dybdeforhold, oksygen, salinitet, strøm og temperatur.

– Ulike konsepter passer for ulike type steder. Grunne lokaliteter kan ha semilukkede systemer, mens subsea-systemene kan gå mer eksponert, sier hans kollega – markedssjef Anita Hårstad.

Anita Hårstad og Ståle Ytrøy i Scale AQ. Selskapet satser på å levere både nedsenkbare og semilukkede systemer. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: På teknologimesse hos ScaleAQ: – Vi er jo her som en del av å finne ut hva vi vil videre i livet

Både Hårstad og Ståle Ytrøy, site manager på Bømlo, mener at dypdriftssystemene har vært en «game changer» for dem. Etter grunnrenteskatt-forslaget merket de en bråstopp i investeringer i slike anlegg. Nå er det andre tilstander.

Må fôre nedenfra
– Vi har kommet over fasen med prøving og feiling, og er der at vi følger opp gode resultater, med mindre lus. Hovedmålet med disse teknologiene er jo å bli kvitt lusa, sier Ytrøy.

– Og få økt fiskevelferd og mindre dødelighet, legger Hårstad til.

Ute på messen står Simon Gerhard Simonsen klar til å demonstrere hvordan vannfôringen foregår. Vannfôring må til for å få matet fisken i nedsenkbare merder. Slangene kan i likhet med subsea-systemene gå 30 meter dypt, og hver inntakspumpe kan levere til seks linjer.

– Vi har ikke prøvd å gå dypere. Det er mulig det vil fungere, men det har foreløpig ikke vært et tema, forklarer Byre.

Levetidsforlengelser i vinden
Utenfor kontoret på Bømlo ligger det merdringer både på land og til vanns. En jevn strøm av folk går frem og tilbake forbi dem. Hele 200 stykker var påmeldt til teknologimessen.

Merdringene utenfor Scale AQ sitt Bømlo-kontor er laget ved hjelp av gjenbrukt plast. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: Sinkaberg samarbeider med ScaleAQ om å gjenbruke gamle flytekrager som bunnringer

Scale AQ utfører såkalte levetidsforlengelser på flytekrager. Det vil si gjenbruk av plastringen, håndlisten og gangbanene på merd. Slitedeler som stålkomponenter fornyes også, slik at merden får lenger holdbarhet. Ringene utenfor er en del av disse leveransene.

– Det er veldig populært nå. I år har vi utført over 80 levetidsforlengelser, forteller Ytrøy.

Les også: Selstad heiste resultatene i motvind