Tonnevis med «zombielaks» vil råtne i elvene

Nyheter
0

Pukkellaks fyller opp elvene i nord.

Den ble ble satt ut av sovjetiske forskere ved Kolahalvøya på 1950-tallet for å brukes som matfisk. Pukkellaksen lever i to år, og går opp elvene for å gyte. Den har for lengst nådd norske lakseelver.

– Man snakket om en invasjon av pukkellaksen i 2017 og i 2019. Men det var ingenting sammenlignet med hva vi ser nå. Det er nå invasjonen begynner. Og vi har sett så sinnssykt mye laks at vi ikke får gitt bort alt som hundefôr engang, sier Vidar Isaksen, daglig leder i Vestre Jakobselv jeger- og fiskeforening, til VG.

Les også: Fisket 1.000 pukkellaks på ett døgn

95 prosent av all laksen som ble funnet i laksetrappen mens VG var med, var den uønskede pukkellaksen. Det nå opp så store mengder at fisken brukes som hundefôr, krabbeagn og til hvem enn som vil hente den.

Den omstridte fisken er regnet som en god matfisk fram til den får gytedrakt. Det tas nå opp så store mengder at fisken brukes som hundefôr, krabbeagn og til hvem enn som vil hente den.

Om sommeren i sitt andre leveår kommer den opp i elvene for å gyte. Deretter dør fisken. Nettopp det har gitt den navnet «zombielaks».

Les også: Vil fiske ut pukkellaks fra 15 elver i nord

– Så alle de tusen laksen som går opp i elven nå, den dauer og råtner. Du kan bare tenke deg hvordan det ser ut når tonnevis av råtten pukkellaks renner ned og forurenser elvene. Og vi aner ikke hvilke konsekvenser så stor bestand av pukkellaksen vil ha på økosystemet i elven, sier Isaksen.