Fem tiår med dype daler og høye topper.
1971. Det var det året Sveits innførte stemmerett for kvinner, Ekofisk startet oljeproduksjon og Saft herjet hitlistene med landeplagen “People in motion“. “People in motion“ var det i høy grad også i Hålandsdalen, en times biltur sør for Bergen. Dette året satte nemlig Per Tombre ut 500 ørretyngel i Skogseidvatnet.
50 år seinere er det helt andre dimensjoner over virksomheten. Tombre-gruppen eier 9,5 matfiskkonsesjoner og to settefiskkonsesjoner, som til sammen kan produsere 700.000 smolt. Teoretisk produksjonskapasitet er på 17.000 tonn laks årlig. I 2021 vil selskapet slakte vel 12.000 tonn laks – og omsette for rundt 700 millioner kroner. Tombre-gruppen driver oppdrett i Bjørnafjorden, Kvam, Samnanger, Fedje, Osterøy, Karmøy, Høyanger og Bømlo.
– Magne Bolstad, som var blant gründerne av Bolaks, hadde startet oppdrett av ørret i 1965, forteller Håkon Tombre.
I 1971 gravde Per Tombre ut en jorddam og startet for seg selv.
Arbeidskrevende hobby
– Fatter’n hadde vært på skogen og hogget tømmer til anlegget. Jeg husker det første anlegget var to tømmerstokker, en planke og noen tomkanner. Men det fløt, forteller sønnen Håkon Tombre.
Han og ektefellen Tone har lørdag samlet rundt 100 gjester på konferansesenteret Oseana på Osøyro, for å markere at det er gått 50 år siden Tombre Fiskeanlegg ble en realitet.
– På 70-tallet var oppdrett en arbeidskrevende hobby ved siden av gårdsdrift og fulltidsjobb, sier han.
– På 80-tallet kom jeg til Tombre. Jeg kom til Tombre med mariusgenser ilag med han pipestilken der, sier Tone Tombre og viser et bilde av det unge paret.
Nå ble fiskeoppdrett forretning. Tombre startet med stålanlegg i 1986. Slakteriet Hardanger Fiskeforedling ble etablert.
Men de glade 80-årene munnet ut i krise.
Vekst
– Senere følger FOS-konkursen. Myndighetene lemper på eierskapsreglene. Vi får vekst – og sykdommer, forteller Håkon Tombre.
– Vi kjøper Drageid Laks i 1996. Med på kjøpet kommer andeler i Quatro Laks. Det skjer mye dette tiåret. Er du med eller er du ikke med? Vi er med, sier han.
I 1997 kjøper Tombre Haranger Laks og to år etter Valevåg Bruk. Like etter årtusenskiftet etableres eksportfirmaet Seaborn i Bergen.
– Det blir mer vekst – frem til 2003. Prisen faller dramatisk. Flere går konkurs. Kredittene tøyes til det siste. Det var tøffe tider for oss… Jeg skal ikke si mer om det, sier Tone Tombre med en klump i halsen.
Reguleringer
– Vi begynner med større stålanlegg og seinere begynner vi med plastringer. Jeg solgte aksjene i NRS. Jeg trengte pengene til noe annet. I 2010 kjøper vi Fjord Drift.
– I 2015 kjøper vi aksjer i Vest Aqua Base, som produserer rognkjeks. I 2019 kjøper vi NRS Sør sammen med Lingalaks og Eidesvik Laks. Sammen etablerer vi Varde Laks. Dette tiåret tror jeg vi kan kalle “myndighetenes tiår“, sier Håkon Tombre lakonisk.
For en knapp måned siden døde Olaug Tombre, Håkons mor.
– Hun var en av de pionerene som ikke syntes utad. Fatter’n var yrkesmilitær og det var hun som stelte hjemme, sier Håkon Tombre, og svelger tungt før applausen runger i salen.
Hva så med fremtiden for Tombre-gruppen?
Bærekraft er et sentralt stikkord. Lusebekjempelse står i så måte sentralt. Selskapet har, sammen med naboen Lingalaks, chartret to avlusningsfartøyer fra Brødrene Bakke. Sammen med flere andre oppdrettere vil konsernet starte produksjon av rognkjeks og berggylt.
Offensive
– Vi har også valgte å bruke en del av produksjonen på økologisk laks. Med dyrere fôr og bedre plass i merdene. Vi går fra 25 til ti kilo fisk per kubikk, sier han.
– Vi bygger ny slaktebåt, “Fonnalaks“, sammen med flere oppdrettere som alle har til felles at de kan se Folgefonna. Den vil kunne slakte 120 tonn per time, har seks bløggelinjer og bygges nær San Sebastian, på Balenciaga. Den vil kunne frakte 450 tonn laks.
– Videre bygger vi RAS-anlegg for storsmolt på Ænes, sammen med Lingalaks og Eide Fjordbruk. I forbindelse med oppkjøpet av NRS Sør fikk vi aksjemajoritet i slakteriet på Langevåg. Dette er midlertidig stengt. Det var ikke lønnsomt, så vi flyttet alt over til Hardanger Fiskeforedling. Nå bygger vi nytt, hvor vi enkelt kan øke kapasiteten til 400 tonn per dag. Bygget vil bli til sammen 4.000 kvadratmeter, sier Håkon Tombre, og legger ikke skjul på at konsernet har offensive planer – også for de kommende 50 år.