Algeekspertene ved Havforskningsinstituttet (HI) håper at algefaren blåser over, men er bekymret for at koloniene som har rammet Nordlaks og Ellingsen Seafood kan spre seg sørover.
– Vi håper og tror at oppblomstringen som ligger i Øksfjorden ikke får så store konsekvenser. Men det er noen områder sør for Øksfjorden, og litt øst mot Lødingen, som vi er bekymret for at algene kan spre seg til.
Det sier HI-forsker Lars-Johan Naustvoll til iLaks, fredag.
Måtte slakte ut
Forrige helg oppdaget Nordlaks at de var rammet av algeoppblomstring på lokaliteten “Fornes” i Øksfjorden. På grunn av høy dødelighet på fisken i anlegget, som ellers var frisk og på rundt tre-fire kilo, så de seg nødt til å sette i gang med utslakt.
Ellingsen Seafood opplevde også en svak, forøket dødelighet på sin lokalitet “Skarvhausen”, som ligger lenger sør ved fjordinnløpet. Fredag opplyser konsernsjef Line Ellingsen om at situasjonen på “Skarvhausen” har bedret seg.

Tidligere denne uken fortalte Naustvoll at prøver fra området viste tilstedeværelse av alger fra Phaeocystis-slekten, som er en vanlig art i våroppblomstringen i Nord-Norge. Algene danner gele-kolonier som kan bli opptil 2 mm i diameter og tette til gjellene. Dermed kan oksygenmangel til slutt føre til at fisken dør av kvelning.
I en oppdatering fra onsdag skriver HI at det også er funnet tilstedeværelse av algen Chrysochromulina.
Førte til massedød i 2019
Chrysochromulina kan også tette til gjeller, og er samme algeslekt som førte til at rundt syv millioner oppdrettsfisk døde i nord i 2019. Ifølge HI kan det ikke utelukkes at denne også bidrar til økt laksedød i området.
– Prøvene tyder på at Phaeocystis var veldig tallrik først, men at den har gått ned i mengden. Vi ser en liten økning i Chrysochromulina, den gamle kjenningen fra 2019. Men foreløpig er det ikke skremmende mengder av denne, sier Naustvoll.

Om algene når åpent vann kan det være lite gunstig, forklarer Naustvoll: I fjordene bruker algene opp næringsstoffene. Alger kan da dø av mangel på næring, slik at koloniene svekkes. I åpent hav får algene derimot tilgang på frisk mat og ny energi, og har bedre forutsetninger for å fortsette å blomstre.
Kan spre seg mot sør og øst
HIs modelleringer av spredningen i det rammede området tyder på at algene vil holde seg rundt området Flaget de første dagene, for så å bevege seg sakte sørover mot Årstein. “Dersom oppblomstringen forsetter å ha negativ effekt på fisk de neste fem døgnene, er det området fra Øksfjorden ned mot Årstein, samt området øst for Øksfjorden mot Offersøya som blir påvirket,” skriver HI på sine nettsider.
– Modelleringen, som ble kjørt 29. april, gjelder frem til 5. mai. Per dags dato, også basert på ny data fra i går, tyder det på at bildet vi har frem til 5. mai er rimelig riktig. Nå er det indre del og munningen av Øksfjorden som er mest berørt. Det vi er bekymret for, er spredning sørover og kanskje litt østover, utdyper Naustvoll.

Så lenge algene er inne i fjorden har algeovervåkerne større kontroll på oppblomstringen. I åpent vann spres algene litt annerledes. Naustvoll forteller at de har rimelig god kontroll på strømmene i området som er berørt, og at HI vil gjøre en ny modellering i løpet av fredag.
– Vi har løpende dialog med oppdrettere i området. Så får vi se når vi kjører en ny modell, om bildet av den sørlige spredningen vedvarer, sier han.
Saken vil oppdateres dersom det kommer ny informasjon om spredningen fra HIs modelleringer fredag.