Men Arctic Offshore Farming mener at det ikke har rømt fisk. Det melder Fiskeridirektoratet.
SalMar-eide Arctic Offshore Farming meldte 20. november i fjor om omfattende skader i både indre og ytre notpanel ved offshore-lokaliteten «Fellesholmen» i Tromsø.
Telling i etterkant viser at titusenvis av fisk mangler, men selskapet avviser imidlertid at fisk har rømt. Det skriver Fiskeridirektoratet i en oppdatering, tirsdag 6. mai.
– Feilkilder i tellingene kan få store utslag når det er snakk om flere hundre tusen individer i én enkelt merd, og lav nøyaktighet knyttet til hvor mye fisk som står i merdene er en utfordring i oppdrettsnæringen, spesielt i anlegg med mye fisk, sier Arnt Inge Berget, seksjonssjef ved seksjon akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet.
Alvorlige skader
Arctic Offshore Farming har en utviklingstillatelse ved «Fellesholmen». Det ble i november oppdaget alvorlige skader i merdanlegget.
Den indre nota hadde et hull på hele ti meter, mens det i ytternota ble funnet en skade på 1 x 3 meter. I den aktuelle merden var det rapportert at det stod om lag 766.000 laks med en gjennomsnittsstørrelse på 2,1 kilo.
Les også: Hull på cirka ti meter i offshore-not: – Potensielt en stor rømming
Avvik på 42.000 fisk
Etter pålegg fra Fiskeridirektoratet har selskapet nylig gjennomført telling av fisken i forbindelse med utslakt av anlegget. Tellingen ble forsinket i flere måneder på grunn av dårlige værforhold.
Resultatet viser et avvik på rundt 42.000 fisk, sammenlignet med tidligere rapportert tall.
– Det er likevel usikkerhet knyttet til det mulige rømmingsomfanget ved Fellesholmen. Vi vil derfor følge opp saken videre, sier Berget.
Les også: Fikk grønt lys for «Ocean Farm 2» – men ser til utlandet for videre offshore-satsing
Gap i tallene
Arctic Offshore Farming har orientert Fiskeridirektoratet om at det ble gjennomført en telling i oktober 2024, før rømmingshendelsen, hvor det manglet omtrent 56.000 fisk sammenlignet med det som var innrapportert.
Til sammen gir dette et bilde av et betydelig gap mellom rapportert og antall slaktet fisk, skriver Fiskeridirektoratet.
Les også: – Ikke snakk om makrellstørje eller andre predatorer