Tillitsvalgt: – Summen av alt som bedriften er blitt pålagt de siste årene

Nyheter
0

Randi Bjelland, hovedtillitsvalgt hos Bremnes Seashore, er ikke enig i at Salma-kuttet skjer uavhengig av regjeringens politikk.

Bjelland har selv vært ansatt i Bremnes Seashore i 30 år, og er hovedstillitsvalgt for de ansatte gjennom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

– Jeg er ikke helt enig med Hansen om at det ikke er regjeringens feil. Dette er summen av alt som bedriften er blitt pålagt de siste årene, uttaler hun til iLaks.

Regjeringen har høstet kritikk etter at det denne uken ble kjent at Bremnes legger ned Salma-satsingen, og at 100 ansatte mister jobben. Blant annet fra opposisjonspolitikere som peker på skatteøkninger og uforutsigbarhet. Yngve Hansen, ansvarlig for fiskeindustri i NNN, ønsker på sin side ikke å legge skylden på dagens havbrukspolitikk.

– Må «skrubbe inn»
– I denne spesifikke saken snakker man om en produksjon som har gått med store minus. Dette skyldes ikke skatt i seg selv. Det er snakk om en produksjon som er så kostbar at man ikke kan ta det igjen i markedet. Så at regjeringens politikk skal være en direkte årsak til dette, har jeg vanskelig for å se, sa Hansen til iLaks, onsdag.

Bjelland utdyper torsdag hvorfor hun ikke er helt enig i dette.

– Her nede har de (Bremnes Seashore, journ. anm) brukt penger på foredling, bygget ut flere ganger, og investert i oss, sier hun.

Bremnes peker på dyrtid, økte kostnader og flere år med underskudd som årsaker til nedleggelsen. «Det hadde heller ikke vært til ulempe om styresmaktene hadde lagt bedre til rette for norsk eierskap og foredling i Norge, blant annet ved å unngå økte skatter og ved å styrke rammevilkårene for foredling,» uttalte konsernsjefen. Foto: Tina Totland Jenssen

– Når det er så usikkert, både med tanke på grunnrenteskatt, produksjonsavgift, og alt annet, har de ikke lenger anledning til å gjøre dette. Da må de «skrubbe inn» til de aller viktigste satsingene. Så det har jo sammenheng med alt som regjeringen har pålagt.

Les også: Salma-nedleggelsen avdekker en grunnleggende svikt

– Skal jo ikke legge ned alt
Bjelland forteller at det rår usikkerhet blant de ansatte, men at det finnes håp om å kunne skaffe nye, lokale jobber til noen av dem.

– Vi har flere laksebedrifter her på Bømlo, så vi håper og tror at noen av dem kan få seg jobb videre der. Vi har i hvert fall kontaktet dem og sagt at det er ledige folk på markedet, sier hun.

– Vi skal jo ikke legge ned alt. Det blir fortsatt filet-bearbeiding, og en gjeng som blir igjen der. Men Salma er ressurskrevende, og det blir en del arbeidsplasser som går ut fra den produksjonen, sier Randi Bjelland. Her i aksjon på fabrikken. Foto: Privat

De ansatte vil få beskjed i januar, om hvem som mister jobben ved fabrikken i Kvednavikjo.

– Ikke en god tanke å ha med seg inn i juleferien?

– Nei. Men nå hadde de bestemt seg for dette, og da bestemte de seg for å heller få det ut, i stedet for å gå og ruge på den informasjonen. Det er greit at de ansatte fikk vite det fra ledelsen først, og ikke fra noen andre, sier Bjelland.

Selv visste hun om planene i en ukes tid før resten. Selv om hun medgir at det absolutt ikke var hyggelig informasjon å bære på, roser hun administrasjonen hos Bremnes, som hun mener har vært flinke i sin dialog med de ansatte.

Les også: Alfred Bjørlo (V): – Når dette blir lagt ned, er det jo en tragedie for norsk kystnæring