Arne Duun mener arbeidsfolk ofres for innføring av grunnrenteskatt.
– Jeg skjemmes over å være i et regionutvalg i Parat. Dette når Parat/YS har gitt utrykk for støtte til grunnrenteskatt. Men YS-leder Skjeggerud er jo ivrig etter å få trepartssamarbeidet til å fungere. Da passer det vel godt å ikke motsi regjeringen. La heller arbeidsfolket ta støyten, sier Arne Duun til iLaks.
Fagforeningsmannen vil ikke gi seg uten kamp:
– Mitt siste ord er med dette ikke sagt denne i sak.
– Jeg tror arbeidsfolk både i næringen og utenfor nå bør medvirke i større grad for å bidra til å stoppe eller utsette innføring av en slik beskatning, sier han.
Duun jobber ikke selv i havbruksnæringen.
Les også: Derfor kjemper Ulltveit-Moe med nebb og klør for grunnrenteskatten
– Bakgrunnen er min frustrasjon over at en fagforening som skal arbeide for å trygge arbeidsplasser, nå medvirker til det motsatte ved å støtte grunnrentebeskatning. Det uten forbehold. Selv er jeg ikke i aktuell næring med HTV i en annen privat bedrift. Forøvrig er det oversendte min personlige henvendelse til politisk ledelse i YS/Parat hvor jeg gir utrykk for mitt personlige syn, understreker han.
iLaks har fått oversendt Duuns skriftlige høringssvar om grunnrenteskatt for havbruk, adressert til ledelsen i Parat. Innlegget gjengis i sin helhet under:
«Prinsippet om at å ta av en «felles ressurs» gir grunnlag for slik skatt.
I oljebransjen betaler staten det meste av leitinga etter oljeressursene. Til gjengjeld betaler operatørene en grunnrenteskatt når de tar opp oljen og gassen. Olje/gass er ikke laget av operatørene, men ligger under bakken som en felles ressurs.
Likeledes er det for mineraler som finnes i naturen. Opptak/bruk av disse er bruk av felles ressurs og kan danne grunnlag for en slik skatt.
I teorien kan dette også gjelde fiske med trålere o.l. Båter som henter opp en felles ressurs i havet.
MEN: Produsenter av laks bruker bare et areal i havet. De tar ikke opp en felles ressurs, de skaper en ressurs som gir grunnlag for arbeidsplasser og voksende næringer langs kysten. En kyst som var i ferd med å avfolkes p.g.a. mangel på arbeid for folket.
Ser vi så på dette beslaget av areal disse oppdretterne tar i havet så kan det være riktig med arealleie på lik linje med hva man betaler for leie av grunn på land. Regjeringas forslag til beskatning ligger skyhøyt over hva en slik leie ville ligge på. Og en leie av areal er noe som ville gå direkte til kommuner som stiller areal til disposisjon.
Når Parat/YS og LO/Fellesforbundet har gjort det kunststykket å støtte grunnrente på produksjon av laks/ørret, så kan det vel ikke bero på noe annet enn at de ikke forstår konsekvens av sitt vedtak. Som Parat-medlem, HTV NAF og medlem av regionutvalg i region midt føler jeg skam over hva politisk ledelse står for i denne sak.
Ikke har dere satte dere nok inn i dette før vedtak, og dere trolig har heller ikke pratet med næringa som er berørt.
Jeg ber derfor politisk ledelse i Parat/YS se på dette på ny og aktiv jobbe for å rette opp den feil som er begått.
Produsentene har varslet stopp i investeringer og det er varslet store utfordringer i leverandørindustrien. Foredlingsindustrien har varslet permittering av over 1000 arbeidere.
Det er en skandale at de Parat/YS sitter på gjerdet og ikke ber regjeringen å snu slik at arbeidplasser blir sikret. At fagforeninger er medvirkere til det motsatte er hårreisende galt og forferdelig trist.
Men fagforeningen fikk da økt fradraget på kontigentutgift i år. Så da er vel politisk ledelse i Parat/YS fornøyd.
Jeg skjemmes.
Og når det også er slik at det er de store produsentene man er ute etter blir dette enda mer galt. Det er de store som har klart å utvikle industrien, skapt flest arbeidsplasser. Det er de som skaper flest synergieffekter og derved også mest til beskatning. Noe som kommer alle til gode.
Se på Færøyene, der var det vel de fleste nesten bukket under p.g.a. store utfordringer, med å være liten. De slo seg sammen og klarte å skape lønnsomhet. Hvorfor skal effektivitet og lønnsomhet straffes? Janteloven burde nå få et par tillegg som Parat har medvirkeransvar for.
Dere burde skjemmes.
Ber dere om å gjøre noe nå mens det ennå er mulig å medvirke til å redde arbeidsplassene som er berørt.
Og man burde jo også forstå at høy grunnrenteskatt påvirker investeringsbeslutninger. Eiene er med dette helt avhengige av at fremtidige investeringer gir positiv avkastning fra dag 1, og det er sjelden de gir det. Man er avhengig av å sitte igjen med et konsernresultat som gir mulighet for utbytte, slik at eieres formuesskatt kan betales. Og husk eiernes utbytter ligger ofte ikke stort over det man ville fått med bankinnskudd av like store beløp. Man må også da medregne at investering i næring krever risikoavkastning. Noe alle som investerer i aksjer krever.»