Derfor kjemper Ulltveit-Moe med nebb og klør for grunnrenteskatten

Nyheter
0

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe sier at hun selvfølgelig tar med jobben hjem. Det har hun alltid gjort, og det har hun ikke tenkt å slutte med.

– Lakseskatt er viktigere enn skatt som sådan. Det handler om prinsippet om hvordan vi forvalter fellesskapets verdier. Jeg er bekymret for at om vi fraviker disse prinsippene, så får vi et helt annet samfunn. Det er et samfunn jeg ikke ønsker meg, sier hun i et portrettintervju i Bergens Tidende.

Høsten 2018 satte Stortinget ned Havbruksskatteutvalget for å utrede den. Lederen var Karen Helene Ulltveit-Moe, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Mandat
Utvalget fikk et mandat til å komme med forslag til særskilte skatteregler for havbruksnæringen.

Foruten lederen Ulltveit-Moe, besto Havbruksskatteutvalget av følgende medlemmer: Gudrun Bugge Andvord, Claire Winifred Armstrong, Vidar Christiansen, Grethe Fossli, Ole Laurits Haugen, Helge Moen, Amund Noss og Linda Nøstbakken.

Ulltveit-Moe forteller til BT at hun hadde ikke hatt mange utvalgsmøter før hun merket motstanden. Først fra næringsrepresentanten i utvalget. Deretter fra partienes lokallag. Og så som små drypp gjennom nyhetssaker i avisene.

Hun er forbløffet over hvor mektig den såkalte «Laksebobbyen» er.

Les også: Den mektige lakselobbyen

– Det er tankevekkende hvor mye ressurser laksenæringen har. Selv har jeg ingen kommunikasjonsavdeling, og det ringer journalister hele tiden. Jeg får nesten ikke gjort jobben min.

Ressurser
Litt ressurser har nok Ulltveit-Moe også. Foruten regjeringen og det som ser ut som et flertall på Stortinget, har så å si alle riksaviser og regionsaviser gitt uttrykk for støtte til grunnrenteskatten. Flere av dem ga sin støtte til skatten før var presentert og offentlig kjent. Til og med bransjeavisene IntraFish og Fiskeribladet støtter 62 prosent skattesats i næringen de selv dekker.

I 2019 ble forslaget om grunnrenteskatt stemt ned på landsmøtene til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Senterpartiet. Forslaget falt.

Men med et nytt storting i ryggen så regjeringen Støre en ny mulighet i høst. 28. september fremla statsministeren og finansminister Trygve Slagsvold Vedum skatten under det som har uoffisiell rekord som landets dyreste pressekonferanse. Børsverdier for 55 milliarder kroner ble vasket bort. Kort tid etter var også investeringer for 35 milliarder kroner borte.

Nå håper Ulltveit-Moe å få innført skatten som hun skulle frembringe og utarbeide forslag om.

– Vet du hvorfor jeg gjør dette? Fordi fellesskapet ikke har noen bransjeforening, sier Ulltveit Moe til BT.