Tar plasten i forsvar: – Bra å produsere med i et segment der ting skal vare lenge

Nyheter
0

NOFI sverger til polyetylenplast i mange av sine produkter. 

– Vi jobber veldig med å forstå konteksten bærekraft i NOFI. Hva det betyr for oss, og hva som blir vår jobb. Vi er på forskjellige akser. Det ene er å oppfylle myndighetenes krav. Vi har for eksempel jobbet mye med åpenhetsloven, sier konsernsjef Torgrim Rørtveit.

iLaks er hos NOFI Tromsø på Kvaløya. På spørsmål om bærekraft kommer vi raskt inn på et mye utskjelt materiale: Plast.

100-års perspektiv
– Det er fullt fokus i næringen på hva man skal gjøre med produktene når de kommer til sitt endelikt, sier Rørtveit.

NOFI, som blant annet leverer flytekrager, nøter og forankringssystemer til havbruksnæringen, har lagt sin forkjærlighet på PE-plast (polyetylenplast) i sine produkter. Dette er en av verdens mest brukte plasttyper. Alt fra ventemerder til fôrslanger fra NOFI er i stor grad basert på materialet.

Torgrim Rørtveit, konsernsjef i NOFI og styreleder i NOFI Tromsø. Foto: Torgrim Rath Olsen for Nord24

– Plast er faktisk et bra produkt å produsere med, i et segment der ting skal vare lenge. Det er masse utfordringer med plast, men gjør vi en ordentlig jobb er sjansen stor for at vi kan snakke om at ting varer i et 100-års perspektiv, i stedet for i fem og ti år, sier Rørtveit.

Upopulært i miljøet
– Vi har jobbet mye de siste årene med å utvikle et nytt ventemerdkonsept, der vi leverer hele ventemerdstrukturer til lakseslakterier. Polyetylen er et materiale som krever lite vedlikehold, og som vi ser på som en god løsning for et ventemerdanlegg, forklarer Rørtveit.

Det er ikke til å legge skjul på at plast er et utskjelt produkt. I Norge er plast som stammer fra næringsvirksomhet til havs en av de store kildene til marin forsøpling langs kysten og i havområdene, og særlig mikroplast er vanskelig å få bukt med.

Les også: Fra sandaler til skrog på ryddeaksjon: – Vondt å se

En flytekai i polyetylen under produksjon hos NOFI. Foto: Tina Totland Jenssen

Levetid og muligheter for gjenbruk er andre viktige aspekter når man snakker om bærekraft. Daglig leder i NOFI Tromsø, Olav Småbakk, trekker også frem levetiden på plast – og at det ikke medfører rustproblematikk, slik som stål.

– Plast mener vi jo at absolutt er materialet å bruke inn i denne typen konstruksjoner, sier han.

Brukes om igjen
NOFI-gjengen forteller at alle små plastrester fra produksjonen, fra spon til rørbiter på en halv meter, går til et selskap som vasker og lager nytt granulat av plasten. Dette går så tilbake igjen til NOFIs leverandør.

– Det gjør at vi egentlig har null søppel fra produksjonen, bortsett fra det som eventuelt er forurenset. Avfall fra produksjonen kommer tilbake og blir nye rør og plater, i samme produksjon, forklarer Rørtveit.

– Det er viktig at plasten som skal gjenbrukes er ren, sier prosjektingeniør Trond Vegard Sørensen. Her holder han opp noe av plastsponet som er samlet opp, og som på sikt skal brukes på ny. Foto: Tina Totland Jenssen

Les også: – Da kjente vi virkelig på viktigheten av å ha flere ben å stå på

NOFI ser for seg at pant kan bli et begrep som sys inn i produktpakkene i fremtiden. De jobber også med miljøavtrykk, offentlige innkjøp, og ikke minst verdikjeden.

I leverandørkjeden skal vi være med på å bidra til at det som skjer hos leverandørene skjer på en god måte. Vi skal vite at de vi handler fra har oppført seg ordentlig, sier Rørtveit.

– Er det utfordrende?

– I 2023 handlet vi med over 900 aktører. Da skal hver og en av dem ses i kortene, og kunne dokumentere at de oppfører seg ordentlig. Også i forskjellige land, og med forskjellig risiko i forhold til det myndighetene har satt fokus på.