I utkanten av den idylliske fiskerlandsbyen Hvide Sande, noen mil nord for Esbjerg, har visjonære Atlantic Sapphire etablert sitt testlaboratorium for landbasert lakseoppdrett. Nå trappes satsingen opp.
Langsand Laks er nemlig i full sving med å bygge ut sin eksisterende landbaserte oppdrettsvirksomhet. Produksjonshallen rommer idag betongkar med en kapasitet på omlag 1.000 tonn laks årlig.
Gravemaskinene er allerede i gang med utgraving av tomten som ligger like ved dagens produksjonsanlegg. Snart rigges et nytt og større anlegg på eiendommen.
Verdens største
– «Langsand 2” er en 2.5x utvidelse av eksisterende produsksjonskapasitet ved anlegget til cirka 2.000 tonn per år, sløyd vekt, skriver gründer Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire i en epost til iLaks.
Andreassen er bosatt i Miami, hvor han følger opp Atlantic Sapphires oppføring av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks.
– “Langsand 2” er en ren grow-out-system utvidelse, siden vi allerede har eksisterende infrastruktur for klekking, smolt og slakteri. Utvidelsen vil gi store kostnadsbesparelser og vil bringe produksjonskostnaden i anlegget ned til et konkurransedyktig nivå. I tillegg er dette en “blue print” av en av cellene vi bygger i “Miami phase 1” så det vil gi konsernet viktige data på performance og muligheter for å inkorporere mindre justeringer, forteller romsdalingen.
21 generasjoner
– “Langsand 2” er designet på ryggen av 21 generasjoner av laks produsert i “Langsand 1” og alle de flaskehalsene og utfordringene man har avdekket gjennom de siste seks årene danner grunnlaget for vårt 2017-design. “Langsand 2” vil være ferdigstilt innen januar 2018, legger Andreassen til.
– I Langsand har man det siste året fokusert på slaktestørrelse og produktkvalitet, og har lyktes med å levere riktig markedsstørrelse på slaktefisk over tid. I tillegg har man lyktes i å løse utfordringene som er kjent i RAS med avsmak. Kjønnsmodning er også en utfordring som synes å være løst, siden vi ikke har høyere kjønnsmodningsandeler enn det man har i nøter i sjøen i Norge. JEA Index (yield per m3 tankvolum) er også en av våre viktigste KPIs som vi også har lyktes å vise god utvikling på, fortsetter han.
Oversjøisk
Samtidig er Andreassen klar på at teamet hans har størst tro på landbasert lakseoppdrett i oversjøiske markeder, hvor prisene for fersk laks er atskillig høyere enn i Nord-Europa.