– Synes kanskje man er veldig snar med kritikken her

Nyheter
0

Ansvarlig for fiskeindustri i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), som representerer de ansatte i Bremnes Seashore, mener at regjerings-refsen blir for ensidig.

Flere har kritisert dagens politikk, etter at det ble kjent at Bremnes Seashore kutter ut Salma-laksen. Mer enn 100 ansatte vil som følge av dette miste jobben på salmafabrikken, som stod nyåpnet i vår.

NNN, som er en del av LO, representerer de ansatte. Yngve Hansen er forbundssekretær i NNN, med ansvar for fiskeindustrien.

– Det er sterkt beklagelig at det her forsvinner mange arbeidsplasser i sjømatindustrien. Spesielt er det beklagelig at det ikke er «liv laga» for et så sterkt varemerke, sier han til iLaks.

Usikker fase
De ansatte ved fabrikken fikk denne uken, to uker før julaften, beskjed om at Salma-produksjonen kuttes ut. NNN representerer mange medlemmer i Bremnes Seashore, forteller Hansen.

Yngve Hansen er forbundssekretær og bransjeansvarlig for fiskeindustrien i NNN. Foto: NNN

– Det er ingen tvil om at de kommer til å bli rammet av dette. Mange av dem går nå inn i en fase med fortsatt mye usikkerhet, også rundt prosessen med hvem som vil miste jobben, sier han.

– Slik jeg har forstått det, starter denne prosessen i januar. Så det er klart at det er tungt for de ansatte.

Les også: Hvordan kunne regjeringen ha stoppet Salma-nedleggelsen?

Konsernsjefen i Bremnes, Linda Litlekalsøy Aase, har uttalt til BT at selskapet forsøker å bidra med hjelp til å finne nye jobber til de ansatte.

– Skyldes ikke skatt i seg selv
I pressemeldingen opplyser Bremnes at Salma-satsingen har gått med underskudd i flere år. Og dyrtid trekkes frem. Men selskapet skriver også at det «ikke hadde vært til ulempe om styremaktene la bedre til rette for norsk eierskap og foredling» – blant annet ved å unngå skatteøkninger og styrke rammevilkårene.

Nyheten om kuttene på Bømlo, der Bremnes holder til, rakk ikke å bli kald før en rekke politikere fra opposisjonen reagerte med sterk kritikk av regjeringens havbrukspolitikk. Olve Grotle (H) trekker frem fire ingredienser som han mener har gitt en «giftig cocktail» for Bremnes: Grunnrenteskatt, økt formuesskatt, ubehandlet miljøteknologiordning, og å nekte selskapet å benytte seg av sesongtilpasset MTB.

Les også: Bremnes Seashore om avslått forslag: – Da får man et kinderegg

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener at Salma-nedleggelsen viser at det er tid for et regjeringsskifte, mens Alfred Bjørlo (V) kaller uttalelsene til statssekretær Even Tronstad Sagebakken (Ap) for «frekkhetens nådegave».

Hansen i NNN sier at han kan forstå kritikken på et generelt grunnlag, i en slik situasjon, men:

– Jeg synes kanskje man er veldig snar med kritikken her. I denne spesifikke saken snakker man om en produksjon som har gått med store minus. Dette skyldes ikke skatt i seg selv. Det er snakk om en produksjon som er så kostbar at man ikke kan ta det igjen i markedet. Så at regjeringens politikk skal være en direkte årsak til dette, har jeg vanskelig for å se, sier han.

Les også: – Det er synd at Salma-laksen forsvinner som et høykvalitetsprodukt