Svakeste start på året siden 2015

Nyheter
962

Snittprisen for de første fire ukene av 2021 er snaut 44 kroner. Det er 34 kroner lavere enn snittprisen i samme periode i fjor.

Laksemarkedet er slapt. Og har vært det en god stund. Årsaken er, som kjent, covid-19-viruset, som har stengt ned vesentlige deler av Horeca-segmentet (hotell, restaurant og catering). Dermed domineres kjøpersiden av prisbevisste supermarkedkjeder.

Markedet er særlig tynget av storlaks. Det er rikelig av den grunnet upåklagelige vekstbetingelser i sjøen i høst og vinter. Samtidig har de interkontinentale markedene, som foretrekker storfisk, redusert sine innkjøp blant annet grunnet lavere flyaktivitet.

Les også: «Frank» gir ingen effekt for lakseprisen – den faller tilbake

Nær break-even
Lakseprisen, til oppdretter, har vaket rundt midten av 40-tallet i et halvt år nå. Det er faretruende nær break-even, eller selvkost for majoriteten av landets oppdrettere.

Storoppdretter Mowi oppga nylig en produksjonskostnad på 4,28 euro (44,55 kroner) per kilo i fjerde kvartal. Det betyr i praksis null fortjeneste for den fisken som selges i spotmarkedet.

Vinnerne i dagens marked er dem som har lave produksjonskostnader – og har sikret seg lange fastpriskontrakter.

Opptur
Meglerhusene som dekker lakseaksjene på Oslo Børs har lenge sett for seg en radikal styrkelse av lakseprisen, fra og med andre halvår. I går ble det kjent at DNB Markets har senket sitt prisestimat for året fra 60 til 56 kroner. Det innebærer imidlertid fortsatt en massiv opptur fra spotprisene en har sett så langt i år.

Ifølge eksportstatistikk fra Norges sjømatråd er de største kjøperne av norsk laks så langt i 2021 firkløveret Polen, Frankrike, Danmark og Spania.