Svakeste krone på to år stimulerer laksepris og eksportinntekter

Nyheter
0

Valuta gir drahjelp for oppdrettere og eksportører.

Til tross for en mindre svekkelse, målt i norske kroner, fredag har lakseprisene så langt i år startet på et historisk høyt nivå.

«Prisene reflekterer rekordhøye nivåer for denne tiden av året, også støttet av en svært svak krone,» skriver Carnegie-analytiker Philip Scrase i et kundenotat.

Billigere olje
«Fish Pools forward-priser forblir på [et] fortsatt høyt nivå med begrenset kontraktaktivitet,» skriver han, og legger til at 2023-kontrakten ligger på 7,9 euro/kg, mens 2024-kontrakten ligger på 7,4 euro/kg.

USD og EUR mot NOK. Kilde: Infront

En dollar koster nå 10,30 norske kroner. Euro handles på sitt høyeste nivå mot norske kroner på to år. Begge styrker seg blant annet som en funksjon av en fallende oljepris. Fra begynnelsen av mars ifjor har oljeprisen falt med nær 50 dollar fatet.

Tirsdag morgen koster en euro 11,07 kroner. Det betyr at 2023-kontrakten til Fish Pool koster 87,45 kroner – noe som for tiden er på linje med spotprisen.

Blåses opp
I januar kunne Norges sjømatråd notere nok en eksportrekord for norsk sjømat. Eksportverdien blåses opp av en svak krone.

Philip Scrase bemerker videre at en fallende biomasse i Chile og fortsatt høy dødelighet i skotske oppdrettsanlegg kan ha bidratt til det stramme markedet.

«Tilbudssiden er nøkkeldriveren til lakseprisen», skriver han.