Liten prissvekkelse i et marked preget av lav kontraktsdekning

Nyheter
0

Få kontrakter endrer både innkjøpsmønster og psykologi i laksemarkedet.

– Det er en motstand, så det er et press ned, sier en eksportør til iLaks. – Men det er et spørsmål hvem som har fisk og ikke, bemerker han.

Forrige fredag landet spotprisen på rundt 90 kroner i snitt. I dag handles fisken på øvre del av 80-tallet.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Prisen er litt ned, ikke så veldig mye kanskje, sier en som viser til 3-4-priser på 85 kroner. Jeg tror mer på tre kroner ned, men at det skal ned er klart. Det er tidlig å si. Psykologien er ikke kommet i gang ennå, sier en trader.

Stabilt?
– Tidligere idag var det ned, men nå snakkes det om at det kan gå opp, sier en oppdretter optimistisk.

– Det er stabilt, går sidelengs – eller kanskje litt opp, istemmer en annen oppdretter. – Det er lite fisk tilgjengelig.

iLaks har snakket med ti forskjellige industrikilder etter lunsj fredag. De aller fleste sier at lakseprisen svekker seg noe – eller holder seg stabil.

– Det skulle ned, markedet skulle ned, men det er stille. Det går definitivt ikke opp, sier en eksportør. Han viser til priser på øvre del av 80-tallet på 3-4 og 4-5 kilo.

Makt
– Trå uke. Tregt i markedet. Kundene har mye mer makt i år enn i tidligere år. Prisen er ned en femmer i snitt kanskje. Mest ned på 5+. Svakere flymarked har det vært, forteller en eksportør.

– Vi prøver oss på 83 kroner på 3-4, 85 kroner på 4-5, 87 kroner på 5-6, 6+ på 90 kroner, sier han, men presiserer at han ikke har fått napp på disse prisene.

– Kundene vil ikke betale mer, men vi får se. Uklart bilde. Markedet er avventende. De trenger ikke kjøpe, de har ikke ordrer videre. Det er lite som er gjort, men ingen store bevegelser, legger han til.