Strømsjokk kan gjøre det dyrt å produsere laks på land

Nyheter
0

Uvanlig høye strømpriser kan gjøre det dyrt å produsere laks i landbaserte anlegg.

Landbaserte anlegg for smolt og matfisk trenger mye energi for å flytte vann gjennom rør og tanker. Det er kraftintensiv produksjon å drive oppdrett på land – og gjøre jobben som havstrømmene tar seg av i åpne merder.

Ved et gammelt steinbrudd i Espevik i Rogaland, disponerer selskapet Ecofisk gjennom en langsiktig leieavtale et planert industriområde på 300.000 kvadratmeter. Her vil de produsere 40.000 tonn laks. Når hele Ecofisk-anlegget er utbygd, vil det ha behov for cirka 20 megawatt.

Kraftintensiv
Til å drive første byggetrinn trengs cirka ti megawatt. En tommelfingerregel er, ifølge daglig leder i Ecofisk, Bjørn Inge Staalesen, at det går med mellom seks og åtte kWt (kilowattime) per produsert kilo fisk.

Illustrasjon: Ecofisk

Andre aktører nøyer seg med mindre kraftbruk.

– Strømforbruket med teknologien vi skal bruke vil være 2,5 kWt per kg fisk vi produserer. Dette er langt under snittet for bransjen, uttalte oppdretter Petter Bakke i Smart Salmon til iLaks tidligere i sommer.

Uansett, strøm har blitt dyrt det siste året.

Tirsdag denne uken ble årets dyreste dag for strømkundene i Sør-Norge, med et snitt på 1,10 kroner kilowattimen utenom nettleie og avgifter.

Rekorddyrt
Nå viser tallene for august måned at dette ble den dyreste augustmåneden noensinne for norske strømkunder, etter en periode med rekordhøye priser på CO2-kvoter og uvanlig høye priser på kull og gass som løfter kraftprisene i Europa.

Strømprisen i Norge endte på 68 øre kilowattimen utenom nettleie og avgifter, ifølge det Agder Energi-eide strømselskapet Entelios.

– Det er rekord for årstiden. Det er jo dyrt, og det skyldes særlig koblingen Sør-Norge har mot utlandet og det rekordhøye tyske prisnivået, sier direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios til E24.

«En må tilbake igjen til vinteren 2010 og 2011 for å finne like høye ukepriser i statistikken. Økning i kraftprisen på kontinentet og lavt tilsig i Norge bidrar til dette», istemmer NVE i sin ukerapport.

Risiko
En solrik og tørr sommer har senket vannmagasinene. Sommeren er imidlertid lavsesong for strømforbruket. Til vinteren stiger strømforbruket markant – og drar som regel med seg prisene.

Risikoen er på oppsiden, som det heter i finansbransjen.

Gitt en strømpris på en krone per kwt, betyr det, gitt Ecofisks over nevnte tommelfingerregel, seks til åtte kroner i produksjonskostnader per kilo fisk produsert på land.