Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, er enig med Erna Solberg om at det ikke er lurt å ta nedtrekket nå. Han oppfordrer statsråden til å lytte til oppdretterne på Vestlandet og Sjømatbedriftene om å utsette nedtrekket til etter behandlingen av den varslede havbruksmeldingen.
Tidligere denne uken gikk Erna Solberg ut og ga sin fiskeripolitiske talsmann Olve Grotle full støtte om å utsette nedtrekket på Vestlandet. Hun begrunnet standpunktet blant annet med at dette må sees i lys av miljøfleksibilitetsordningen som kommer i løpet av høsten.
Administrerende direktør i Sjømatbedriftene gir full støtte til Høyrelederens syn i denne saken.
– Dette er et svært viktig og tydelig signal fra Erna Solberg og Høyre. Alle har nå erkjent at dagens trafikklysordning ikke fungerer etter hensikten. Det som er lurt er å slutte å gjøre det som ikke fungerer, sier Robert H. Eriksson, og fortsetter:
Påvirke
– Nå skal vi få miljøfleksibilitetsordningen i løpet av høsten. Så vil vi få havbruksmeldingen i løpet av våren. Begge disse sakene vil kunne påvirke næringen i vesentlig grad. I alle andre saker sier regjeringen at man må vente å se alt i en sammenheng. Dette prinsippet burde helt åpenbart vært fulgt på dette området, men her velger man å ikke agere i det hele tatt. Jeg skjønner godt den voldsomme frustrasjonen og harmen som har vokst seg frem hos oppdretterne i de røde områdene, sier han.
Eriksson viser til at både forskningsmiljøer, havbruksutvalget, Sjømatbedriftene, og nå er også sentrale politikere på banen. Alle disse har vært tydelig på at dagens nedtrekk i trafikkordningen ikke har fungert etter hensikten.
– Her får statsråden en lissepasning servert på sølvfat. Intet mindre enn en gedigen mulighet til å rette opp de alvorlige saksbehandlingsfeilene som ble gjort tidligere i år, sier Eriksson.
Sagt opp
– Det foreslåtte nedtrekket rammer hardt og brutalt. Vi har allerede sett at enkelte aktører har lagt ned produksjonen og sagt opp folkene som følge av nedtrekket. Jeg ber derfor statsråden spesielt, og våre rikspolitikere generelt om å snu i tide, sier han.
Robert H. Eriksson viser til at sjømatnæringen er landets største matvareprodusent og vår viktigste aktør når det gjelder matsikkerhet og matberedskap. I tillegg skriker verden etter mer mat. Myndighetene burde skjønt sin besøkelsestid, og rettet opp feilene fra i går, og utsatt hele nedtrekket.
– Min viktigste appell til fiskeri og havministeren er at det er ingen skam å snu. Tiden er overmoden for at Sivertsen Næss tar et solid grep i nødbremsen og trekker tilbake sin beslutning om nedtrekk. Den foreslåtte kapasitetsjusteringen rammer ikke bare oppdretterne, det rammer matvareprodusenter, slakterier og foredlingsanlegg. I praksis betyr dette færre arbeidsplasser, mindre verdiskapning og mindre norsk matvareproduksjon av høy kvalitet, avslutter Robert H. Eriksson.