Storskala satsing på laks på land: – Vil kreve kraft tilsvarende seks Alta-kraftverk

Nyheter
0

Krevende klimaregnestykke.

Han er på hjemmebane. Rogalendingen Sigurd Olav Handeland er professor ved Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Bergen, men står onsdag på podiet på Stiim Aqua Clusters oppdrettskonferanse ved Clarion Hotel Air, like ved Sola flyplass.

Han har fått med seg storsatsingen på landbaserte oppdrettsanlegg langs kysten. Arealkonfliktene har allerede meldt seg. Og flere utfordringer kan komme – ikke minst i et bærekraftperspektiv.

Les også: Arealkonflikter knyttet til landbasert oppdrett: – Jeg lurer på om vi vil ha en kyst med sprengte holmer

Energibehov
Handeland har regnet på hvor stort miljøavtrykk en fremtidig bygging av landbaserte oppdrettsanlegg for smolt og matfisk vil koste.

Han forutsetter her en produksjon av 340 millioner storsmolt á 500 gram. Dette vil kreve 612 mål og et vannforbruk på 68 millioner kubikk per år. Dette får et energibehov på 8,8-10 kWh/kg smolt.

– Vi har regnet på energibruken, og den vil kreve kraft tilsvarende seks Alta-kraftverk, sier Handeland.

Gigante Salmons planlagte anlegg på Lille Indre Rosøy i Nordland. Illustrasjon: Gigante

Kystnære strøk
Landbaserte matfiskanlegg vil kreve enda mer. Her er forutsetningen 1,3 millioner tonn i RAS-anlegg på land.

– Det vil kreve 12.000 mål – i kystnære strøk, sier han.

– Vannforbruket vil være 0,52 milliard kubikk per år, sier Handeland, og legger til: – Det er klart i en periode med høye strømpriser må vi spør oss om hva vi vil bruke strømmen på.

– Og så er det produksjonskostnadene – ved fabrikkprodusert laks. Vi har estimert 43,60 kroner per kilo (levende fisk), mot 31,30 kroner i åpne merder i sjø (inkludert tre avlusninger, sier Handeland.