Utenfor Flekkefjord er Mowi alene om å drive oppdrett. Det gir en unik mulighet til å koordinere driften av de fem lokalitetene i området, forteller driftsleder for lokaliteten Pinnen, Vegard Hanssen.
Sørlandsidyllen er til å ta og føle på når iLaks besøker et av Mowis sjøanlegg i Flekkefjord-området en stille junidag. Været er varmt, sjøen rolig og måkeskrikene blander seg med lette bølgeskvulp opp mot båtskroget.
Det er ikke så galt å jobbe på sjøen i slike forhold, forteller Hanssen, mens han legger båten forsiktig til ved oppdrettslokaliteten Pinnen. Sammen med fire andre driftsledere koordinerer han Mowis lakseproduksjon i området, som produserer rundt 25.000 tonn per generasjon.
– Det som er unikt med Mowi Flekkefjord er at vi er helt alene her ute. Det gir oss et veldig godt samarbeid mellom de forskjellige anleggene og driftslederne, og vi styrer området selv. Da kan vi for eksempel gjøre en felles brakklegging av hele området i en måned én gang i året. Det gjør veldig mye for å øke biosikkerheten, og forhindre utbrudd av sykdom og lakselus, sier Hanssen.
Les også: Perlesnormanet truer Mowi-anlegg på Sørlandet
– Større smolt gir en større verdi
Til sammen opererer oppdrettsgiganten fem lokaliteter utenfor Flekkefjord: Pinnen, Skipningsdalen, Napp, Salvågvika og Buksevika. Til sammen vil det bli satt ut rundt 6,9 millioner smolt fordelt på anleggene i år.

– Her på Pinnen skal vi sette ut 1,8 millioner smolt. Vi har 11 mærer til sammen, og akkurat nå er syv av dem fylt med fisk, de fire siste vil bli fylt i begynnelsen av juli. Vi har redusert biomassen i mærene litt, til rundt 157.000 fisk i hver, forteller Hanssen.
De fem lokalitetene i området har tatt imot postsmolt fra Mowi-anlegget på Fjæra i Etne kommune siden 2021.
Da var gjennomsnittsvekten på rundt 350 gram, nå er den oppe på cirka 700 gram. Det har redusert tiden på produksjonssyklusene betraktelig, sier han
– Mowi jobber med en postsmolt-strategi over hele landet. På den måten har vi redusert syklusene per generasjon fra 24 måneder og ned til 16. Vi jobber for å få dem ned til 11 måneder.
– Vi mener at større smolt vil gi en større verdi, og redusere lusepresset og smitterisikoen. Det har resultert i en lavere dødelighet, så vi har sett at strategien har hatt effekt. Det er veldig spennende.

Analyserer sine egne vannprøver
Fra kontrollrommet har Hanssen god oversikt over hele anlegget. Fem skjermer viser livebilder fra mærene, både over og under vann.
Det har blitt mindre å gjøre på Pinnen etter at Mowi etablerte en felles fôringssentral på Hjelmeland, som har ansvar for hele region sør, som strekker seg fra Flekkefjord i PO1, til Bergen i PO3. Det er driftslederen takknemlig for:
– På Hjelmeland sitter den en svært kompetent gjeng og følger med på kameraene og fôrer all fisken i region sør. Vi har et tett samarbeid med dem, og kommuniserer med dem daglig over radio. Vi ser på dette som veldig positivt, og det gir oss flere ressurser til andre oppgaver som vedlikehold og daglig drift.

Når iLaks besøker er det kun to ansatte ute på anlegget, inkludert Hanssen. Til sammen har Mowi åtte ansatte på lokaliteten, og 40 totalt i Flekkefjord-området, inkludert syv lærlinger.
Pinnen er utstyrt med et enkelt laboratorium, og de ansatte analyserer sine egne vannprøver på lokaliteten.
– Vi har veldig god kontroll på algesituasjonen her ute. Vi tar prøver en gang i uken på to av lokalitetene her ute og kan analysere dem selv. Da kan vi få prøvesvarene på minutter eller timer, i stedet for å måtte sende dem avgårde, sier Hanssen.
Les også: Oppdaget størje med fôringskamera på bunn av not

Lang tradisjon for oppdrett
Lokalitetene utenfor Flekkefjord inngår i en omfattende satsning fra Mowi i regionen.
– Vi har 350 ansatte i ti forskjellige kommuner i region sør, som strekker seg fra Flekkefjord til Bergen. Dette inkluderer 29 matfiskanlegg, to lukkede postsmolt-anlegg i sjø, et rensefiskanlegg, to RAS postsmolt anlegg, fire gjennomstrømningsanlegg for smolt og et slakteri. I tillegg har vi en ny lokalitet i prosjekteringsfasen.
Hanssen forteller at det er en lang tradisjon for fiskeoppdrett i Flekkefjord.
– Det har vært fiskeoppdrett i dette området siden starten av 80-tallet, så det er veldig mye kompetanse og erfaring her ute. Min bestefar og brødrene hans var faktisk med på å starte opp et av anleggene her ute, så det har gått i arv.
