Storfisker ser gull i utstyrsleddet

Kommentarer
10081

Det var ikke gullgraverne som ble rike. Det var utstyrsleverandørene.

Slik var det i hvertfall da det ble funnet gull i Klondike, en sideelv til Yukon-floden, sentralt i Alaska. Det var i siste halvdel av 1890-tallet, og infrastrukturen i grisgrendte Dawson City var skrøpelig. Veien dit var både lang og krevende, gjennom ugjestmild natur. Gullgravere og hester, i tusentall, nådde aldri frem. Dead Horse Trail, som veien så megetsigende ble kalt, var blytung, særlig på vinterføre. Turen ble ikke lettere av at canadiske myndigheter krevde at de håpefulle gullgraverne hadde lastet opp med et års gullgraverutstyr allerede før de krysset grensen fra Canada til Alaska.

Strategi
De som kom frem fant snart ut at gullrushet i Klondike var kraftig overdrevet.

Noen få gullgravere ble styrtrike, men de fleste reiste hjem med uforrettet sak. Majoriteten av dem som tjente brukbart med penger i gullrushet var utstyrsleverandørene: De som åpnet butikker, banker, restauranter og bordeller.

Det er denne Klondike-strategien de satser på.

Kommentar: Aslak Berge

For når den lenge forventede konsolideringen i oppdrettsleddet lar vente på seg, som en funksjon av at prisforlangende har gått til himmels sammen med lakseprisen, er det utstyrsleverandørene som vokser gjennom fusjoner og oppkjøp.

Fish Service
I forrige uke varslet Steinsvik, Aqualine og AquaOptima at de slår seg sammen under den nye merkevaren ScaleAQ. Bak trekløveret står Witzøe-eide Kverva. ScaleAQ vil i første rekke fokusere på å integrere de tre organisasjonene, deres produktporteføljer og felles merkevare, men lite tyder på at oppkjøpsjakten er over der i gården.

Onsdag ettermiddag var det et annet hardt satsende selskap som kunngjorde et nytt oppkjøp innen «Fish Service», nemlig Mørenot. Denne gang var det danske Hvalpsund Net som ble slukt av Mørenot. Også Mørenot har en rik onkel i ryggen, nærmere bestemt oppkjøpsfondet FSN Capital.

En tredje storfisk i utstyrsleddet er børsnoterte AKVA group. Her er det Egersund Group som er hovedaksjonær, med drøye 62 prosent av aksjene. En aksjekurs som vaker rundt tidenes toppnivå er en potent oppgjørsvaluta for bryneselskapet AKVA group.

Vilje
Så må en ikke glemme Andresen-familiens oppkjøpssatsing Broodstock Capital som har forhåndsvarslet en bølge av oppkjøp, hvor det mest profilerte så langt har vært Billund Akvakultur. At Broodstock ikke har kjøpt mer, i den klart definerte målgruppe «små og mellomstore selskaper» skyldes primært prisforlangende.

Det står ikke på evnen, men på viljen til å løfte større oppkjøp.

Selv om dette segmentet i verdikjeden har blitt konsolidert noe i løpet av de siste par årene, er det fortsatt ganske så fragmentert. Her er mye kake igjen.

Aktører som Selstad, Sterner, Botngård, Plany, Liftup, for å nevne noen, er alle i kategorien mulige oppkjøpsmål for de foran nevnte predatorer.

Her er det Pac-Man-metoden som gjelder: Spis eller bli spist. Og det er ikke gitt at en får best avkastning på å investere pengene sine i lakseaksjer eller matfiskkonsesjoner.

Gull kan kjøpes for dyrt.