Store vannmasser truet settefiskanlegg på Senja: – Om strømkablene hadde slitt seg hadde all fisken dødd

Nyheter
449

Det var dramatisk 2. pinsedag da et et snøskred gikk ned i Ersfjordvannet i Bergsbotn på Senja, og førte til ta store mengder vann ble presset ut i elva, som renner like ved Akvafarm sitt settefiskanlegg.

FOTO: Elin-Merete Kjærvik (med tillatelse)

– Det kritiske har vært at så mye av fyllingen var tatt, at alt av hovedkabler for strøm bare lå og fløt. Om disse kablene hadde slitt seg hadde all fisken dødd. Det står fem millioner fisk i anlegget nå. Det er produksjonen vår for i år og neste år, sier produksjonsleder Geir Svendsen til NRK.

Ifølge daglig leder Odd Steinar Olsen i Akvafarm har de aldri opplevd en slik vannføring.

– Vi fikk kontroll på situasjonen i går ettermiddag på grunn av heroisk innsats fra ansatte, naboer med maskiner og Svanelv Maskin, som hadde maskiner på plassen og kunne rykke ut på kort varsel. I løpet av natten har vannføringen blitt redusert betraktelig, slik at elva nå har mer normal vannføring, skriver Olsen i en SMS til iLaks tirsdag morgen.

I fjor sommer skrev iLaks at Akvafarm, som er en del av Brødrene Karlsen-gruppen, bygget opp for 45 millioner kroner i forbindelse med en økning av produksjonen fra 2,5 millioner til fem millioner smolt.