Støre om kraftknapphet i nord: – Jeg forstår veldig godt folk som er urolige

Nyheter
0

Jonas Gahr Støre tror havvind vil kunne bøte på strømbehovet.

I løpet av vinteren har det utviklet seg en flaskehals på kraft, ikke minst for ny industri i Nord-Norge. En rekke industrisatsinger har fått avslag på eller redusert strøm, herunder blant annet Lofoten Biomarine og Nordlaks.

En sentral årsak til kraftknappheten i regionen er elektrifiseringen av Equinors massive gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Equinor har søkt om å få legge beslag på inntil 3,6 terawattimer strøm i året.

Tirsdag var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på bedriftsbesøk på Melkøya. Og Støre har fått med seg kampen om kraften i landets nordligste fylker.

– Jeg forstår veldig godt ordførere, fagbevegelse, annen industri og folk som er urolige for at hvis det blir alt for mange prosjekter og ikke mer kraft, så blir situasjonen vanskelig, sier Støre til E24.

Les også: Elektrifisering, krypto og batterifabrikk presser strømkapasiteten i Nord-Norge

Statsministeren sier vi trenger mer kraft, mer nett, mer enøk.

– Kraftbransjen, myndighetene og Statnett må sammen legge til rette for at vi kan få produsert denne kraften. Nå får vi utlysning av havvind i Sørlige Nordsjø, og Utsira om noen uker, så da får jo industrimiljøene melde seg på, også må vi gjøre arealer tilgjengelig – også må vi sørge for at vi også tar hensyn til de lokale hensyn som er når vi skal bringe kraften frem, sier han.

Elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya skal etter planen kutte klimautslippene på anlegget med 850.000 tonn i året. Norges årlige utslipp er på 49 millioner tonn, og dette skal ned i 23 millioner tonn i 2030.

LNG-anlegget på Melkøya i Finnmark. Foto: GK