Steinalderfunn kan sette en stopper for planene om landbasert oppdrett her

Nyheter
0

Fredede kulturminner er funnet i et område der det er planer om landbasert lakseoppdrett og tilhørende virksomhet.

Austrheim kommune i Vestland har planer om å bruke deler av Øksnesmarka til landbasert oppdrett. Det vedtok kommunestyret i 2019.

Kommunen ser også for seg å bruke området til andre havbruksrelaterte formål, som fôrproduksjon, anlegg for håndtering av avfall og slam, og biogassanlegg. Det er et område på rundt 550.000 kvadratmeter som er tiltenkt næringsvirksomhet.

Skissen fra en mulighetsstudie for området viser landbaserte anlegg, biogassanlegg og anlegg for insektproduksjon, blant annet. Illustrasjon: Norconsult

Utbygger er Odd Haugen. Han bekrefter til iLaks at det i hovedsak er landbasert oppdrett av laks de ønsker å legge til rette for i Øksnesmarka, men at det også kan bli oppdrett av andre arter.

Fant våpen og redskaper
Nye arkeologiske funn i området kan imidlertid sette en stans for planene. I høst fant arkeologene i Vestland fylkeskommune flere gjenstander fra steinalderen. Det skriver Bergens Tidende (BT), som også omtalte saken først.

Denne gjenstanden kan ha blitt brukt i en liten kniv eller som pilspiss. Foto: Vestland Fylkeskommune

Det dreier seg om våpen, ulike redskaper av flint og andre bergarter, spor etter bosettinger, tidlig jordbruk, og jakt og fiske.

Arkeologene registrerte elleve automatisk fredede kulturminner (kulturminner som er direkte fredet av loven) og to funnsteder, ifølge Norconsult, som gjennomfører planarbeidet for utbygger Haugen.

Oversikt over funnstedene. Foto: Kulturminnesok.no / Skjermdump

Fylkeskommunen kan sette ned foten
Sigrun Wølstad, arkeolog og seniorrådgiver i fylkeskommunen, forteller til BT at utbygging i området kan få store konsekvenser for kulturminnene som er funnet.

Seksjon for kulturarv i Vestland fylke vurderer derfor å fremme innsigelser mot kommunens planforslag for området, når reguleringsplanen skal på høring.

Det aktuelle planområdet for utbygging. Foto: Norconsult

Fredede kulturminner skal som hovedregel bevares i området der de er funnet. Det er imidlertid mulig å søke om dispensasjon fra dette, som gir tillatelse til å gjøre inngrep i området.

Om utbyggingen kommer i for stor konflikt med viktige kulturminner, kan fylkeskommunen også sette en stans for planene, skriver BT.

Utbygging i området var for øvrig omstridt også før de arkeologiske funnene. Naturvernere har i lang tid protestert mot planene. Et av argumentene deres er at det finnes rødlistede arter, som hubro, og mye myr i området.

Sårbare arter på havbunnen kan også få konsekvenser for oppdrettere. Nylig førte funn av rødlistede koraller mellom to Cermaq-lokaliteter til at selskapet ble pålagt kutt i produksjonen i Økssundet.