Etter funn av rødlistede koraller vedtok Statsforvalteren i Nordland at selskapet må redusere produksjonen på lokaliteten Oksøy.
Selskapet må kutte en tredjedel av produksjonen på lokaliteten – fra 5.400 tonn til 3.600 tonn. Det skrev Cermaq på sine nettsider tidligere i januar.
– Vedtaket vil ikke gi konsekvenser for lokale arbeidsplasser på kort sikt, men vil ramme kommunene Steigen og Hamarøy i form av lavere aktivitet, melder selskapet.
Nedjusteringen vil påvirke Cermaqs fremtidige beslutninger for vekst i Nordland.
Søkte om utvidelse – fant koraller
Cermaq søkte i 2019 om økning i areal og biomasse på lokalitetene Oksøy og Anevik. I 2020 fikk de godkjent økt tillatelse på 8.000 tonn MTB (opp fra 5.400 tonn) på Anevik, skriver selskapet.
Deretter ga Statsforvalteren kontrabeskjed – om at de muligens ville trekke tilbake utslippstillatelsene på begge lokalitetene. Årsaken var selskapets funn av levende koraller.
Statsforvalteren anså videre drift som en risiko for negative konsekvenser for de rødlistede korallene.
Foreslo tiltak
Selskapet ble i 2020 pålagt å gjøre en større undersøkelse av korallforekomster ved de to lokalitetene, ifølge Statsforvalteren.
– Både Statsforvalter og Cermaq er enige om at det mangler et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for påvirkningen på koraller fra oppdrett, skriver Cermaq.
Etter å ha gjort undersøkelsene, og funnet korallene, foreslo oppdrettsselskapet tiltak for å redusere risikoen for negativ påvirkning:
– Herunder et omfattende overvåkningsprogram med slamoppsamling for å beholde dagens MTB-volum. Dette for å verifisere hvilken reell påvirkning anleggene hadde.
Føre-var
– Statsforvalterens vedtak medfører imidlertid et nedtrekk av biomasse på Oksøy og er basert på en føre-var vurdering i forhold til koraller. Den vil dermed ikke gi en reell vurdering om dagens volum har hatt påvirkning, fortsetter Cermaq.
Selskapet skriver videre at de vil vurdere om de skal klage på vedtaket om nedjustering.
– Cermaq har drevet produksjon på Oksøy siden 1992 og Anevik siden 2009, noe som skulle tilsi at oppdrett og koraller har levd sammen over mange år, skriver selskapet.