To måneder etter regjeringen fikk fullmakt til å avvikle eller selge GIEK Kredittforsikring har Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) inngått en avtale om salg til franske Coface-gruppen.
Det opplyser NFD i en pressemelding.
– Dette er en god løsning for selskapet, de ansatte, selskapets kunder og for staten som eier. Som en del av Coface vil GIEK Kredittforsikring virksomhet få bedre forutsetninger for å utvikle tilfredsstillende lønnsomhet og opprettholde gode kundeforhold i Norge, sier næringsminister Iselin Nybø (V).
– Alle forutsetninger for å utvikle GIEK videre
GIEK Kredittforsikring er et selskap i kategori 1, og som betyr at statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid. Selskapet er heleid av staten ved Nærings- og fiskeridepartementet og var tidligere en del av GIEK.
– Vi følger opp eierskapspolitikken. Staten skal bare eie når det er gode grunner til det. Det betyr blant annet at vi selger oss ut av selskaper der vi har fullmakt når forholdene ligger til rette. Regjeringen har fullmakt til å selge seg helt eller delvis ut av Entra, Mesta, Baneservice og Ambita. Jeg er fornøyd med å annonsere salget av GIEK Kredittforsikring andre uken på jobb som næringsminister, sier Nybø.
GIEK Kredittforsikring tilbyr kortsiktig kredittforsikring på kommersielle vilkår. Selskapet har rundt 100 millioner kroner i årlige inntekter fra forsikringskunder og 30 ansatte. Årlig forsikret volum er i overkant av 60 milliarder kroner.
– Salget er et resultat av en åpen salgsprosess og gjennomføres på markedsmessige betingelser. Coface er en stor og velrennomert aktør i kredittforsikringsmarkedet, som har alle forutsetninger til å utvikle GIEK Kredittforsikrings virksomhet videre, mener Nybø.
Skeptisk
Rundt 70 prosent av GIEK Kredittforsikring inntekter kommer fra selskaper innen fiskeri- og sjømatnæringen. Selskapet antas å ha en markedsandel på i overkant av 30 prosent på dette området.
– Jeg er glad for at GIEK Kredittforsikrings virksomhet får en frisk start med ny eier og bedre forutsetninger for å videreutvikle et tilbud jeg vet at næringen setter pris på, sier fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen
Sjømatnæringen har protestert mot forslaget, deriblant administrerende direktør Roger Hofseth i Hofseth International. Også Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark har vært skeptisk til at GIEK skulle selges.
«Dette er en ordning som bidrar til å sikre handelen. Selskapet er statlig eid, og det er fornuftig. Når det har vært ruskete vær i verden har det bidratt til at selskapet står i stormen. Riktignok ønsker regjeringen å overflytte deler av oppgavene til GIEK. Men med et hardere klima i handelspolitikken så bør vi heller styrke enn svekke ordningen», skrev Ystmark på Facebook i oktober i fjor.
Salget er betinget av relevante myndighetsgodkjennelser.