– Spørsmålet er om det skjer om ti eller 20 år

Nyheter
883

Lakseanalytikeren til ABG Sundal Collier kom til sine egne. 26-åringen er trygt innenfor aldersgrensen i nettverksorganisasjonen YoungFish. Den av finansbladet Kapital topprankede analytikeren har et grunnleggende optimistisk syn på inntjeningen i oppdrettssektoren de kommende år.

Selvpåført
– Det er godt, det er sunt, det er enkelt og det er til og med trendy, sier Liasjø om laks. Tross noen år på Aker Brygge holder han fortsatt godt på dialekten sin fra oppveksten i Bindal og Roan.

Han drar kort gjennom den historisk sett sterkt volatile prishistorikken til oppdrettslaksen.

– Etter to-tre gode år kommer to-tre dårlige år. Prissvingningene er i stor grad selvpåført. I gode tider er en altfor optimistisk, i dårlige tider altfor pessimistisk, forklarer Liasjø.

– Det har vært en heftig kostnadsøkning, 11 kroner per kilo siste ti år. Mye av dette skyldes fôr, men resten skyldes blant annet biologiske utfordringer og kanskje det også skyldes overregulering.

Innbringende investeringer
Det etterhvert rikholdige korpset av lakseanalytikere i landet har lenge hatt et sterkt fokus på EBIT/kilo – inntjening per kilo slaktet fisk. Liasjø velger en annen tilnærming: Avkastning på sysselsatt kapital. I en oversikt som viser en lang rekke industriprodukter, kommer oppdrettslaks ut midt i sjiktet.

– Der kommer laks helt greit ut, med 11 prosent, sier han. Best av alle er olje, med hele 33 prosent avkastning på sysselsatt kapital de siste ti år.

– Er det noen her som ikke har fått jobb? sier han, og skuer utover konferansesalen på Verftet i Bergen. Mange av de 130 oppmøtte på YoungFish’ årskonferanse er studenter og jobbsøkende.

– Min påstand er at disse to vil skifte plass, sier Liasjø om olje og laks. Han tror med andre ord på et scenario med dempet oljepris og fortsatt høy laksepris i de kommende år.

Tror på landbasert oppdrett
Høye laksepriser og ditto avkastning på investert kapital bereder grunnen for nye forretningsmuligheter – som landbasert lakseoppdrett. Men ikke nødvendigvis i Norge.

– Det koster 18 kroner å fly et kilo laks til Kina. Hvis lakseprisen i Norge er 40 kroner, hva er den da i Kina? Den er nesten 60 kroner. Klarer noen å produsere laks på land til under 60 kroner kiloet? spør han retorisk, før han selv svarer: – Ja, det tror jeg.

Liasjø er sikker i sin sak. Bombesikker.

– Jeg inngikk et veddemål med en lakseoppdretter her forleden. Hvis det ikke er 100.000 tonn laks som produseres i Kina om 20 år, så skal jeg gå til Kina. Og det er et veddemål som jeg ikke er redd for å ta en gang. Spørsmålet er om det skjer om ti eller 20 år.