Spiser mer norsk fisk med VM-seier

Nyheter
901

Dersom Brasil og Neymar jr. vinner fotball-VM, vil brasilianerne spise mer bacalao? Vil etterspørselen etter sild fra Norge øke dersom Arjen Robben & co vinner? Og vil franskmennene spise mer laks om Karim Benzema & co vinner fotball-VM?
Fotball-VM nærmer seg slutten. I morgen starter kvartfinalene.

Ser man på den norske eksportstatistikken, bør kanskje norske fiskeeksportører heie på Frankrike, Nederland eller Tyskland? Så langt i år er det eksportert fisk for 5,4 milliarder kroner til disse landene.

I Brasil sitter Johnny Håberg og markedsfører norsk fisk for Norges Sjømatråd. Han heier ikke på de europeiske lagene.

-Vi håper jo alle her at Brasil vinner VM. Vi får jo håpe og tro at noen da velger å feire med klippfisk siden klippfisk her er festmat, sier Håberg til iLaks.

Han tror restaurantnæringen først vil merke suksess dersom Brasil skulle heve VM-pokalen over hodet neste søndag.

-Bolinhos do Bacalhau (klippfiskboller) og øl er jo en av favorittene til brasilianere når de ser på fotball på puber og barer, så jeg er sikker på at bolinhos salget får et godt VM. Utover dette får det nok ikke de store utslagene på etterspørselen etter norsk fisk om Brasil vinner VM eller ikke, sier Håberg.

Sør-Amerika har tre lag i kvartfinalen, men bare Brasil kjøper nevneverdig med fisk fra Norge.

Fish&chips-spisende engelskmenn, bacalospisende portugisere og spanjoler og tørrfiskspisende italienere er for lengst ute av VM.

Det var kanskje ikke verdens beste klippfiskreklame at Portugals Ronaldo varslet at han bøtter innpå med klippfisk, gjerne norsk klippfisk? men Christian Bue Nordahl, som markedsfører norsk fisk i Portugal, sier at Portugals tidlige VM-exit neppe har noe å si for fiskesalget.

-Nei, det tror jeg vi bestemt kan si at det ikke har, sier han. Han våger derimot å si:- Tvert imot. Slik Portugal liker klippfisk og laks (de to mest foretrukne) produktene av alle fisketypet), er håpet at de skal trøstespise og dermed øke forbruket. Det har for øvrig vokst for både klippfisk og laks til nå i år, sier han humoristisk.

Maria Grimstad de Perlinghi er ansvarlig for Norges Sjømatråds markedsføring av norsk fisk i Frankrike. Hun venter spent på kampen mellom Frankrike og Tyskland i morgen. Hun håper at økt sushi-salg skal gi økt etterspørsel etter norsk laks.

-Dersom Frankrike vinner mot Tyskland i morgen og går videre vil 65 millioner franskmenn benke seg fremfor hver ny kamp med sushi-kjedenes «Brasil-bokser». Det er vel rimelig å tro at enda flere franskmenn vil rekrutteres til sushi og dermed oppdage sushiens fremste stjerne: Norsk laks. I Paris-regionen har jo sushi for lengst danket ut pizzaen, og kanskje fotball-VM kan bidra til å spre fenomenet enda lenger, sier de Perlinghi til iLaks.

Hun peker på at norsk laks står veldig sterkt i Frankrike.

– Til informasjon representerer laks (norsk Laks i all hovedsak) cirka 80 prosent i gjennomsnitt på alle sushi-brettene som selges i Frankrike.

Sushi-bokser som dette danker ut mer usunn hurtigmat i Frankrike, meldes det fra Norges Sjømatråd. De markedsføres som «Brasil-bokser».

Kristin Pettersen er ansvarlig for markedsføringen av Norsk Sjømat i Tyskland. Hun venter og spent på oppgjøret mellom Tyskland og Frankrike i morgen.

-VM i fotball og etterspørsel etter norsk fisk i Tyskland har en meget lav til ingen korrelasjon. Hvis Tyskland skulle vinne VM, vil det ikke ha noen påvirkning for etterspørsel av noen matvarer, ei heller da fisk. Den eneste etterspørselen som øker er når Tyskland spiller kamper, da er alle restauranter, barer og andre utesteder fulle av folk. Slik tjener restaurantene gode penger på VM, melder Pettersen fra Tyskland.

Kvartfinaler i VM i fotball:
Brasil-Columbia
Frankrike-Tyskland
Nederland-Costa Rica
Argentina-Belgia

 «VM-tabell» i fiskeeksport

  1. Frankrike 2,8 milliarder
  2. Nederland 1,4 milliarder
  3. Tyskland 1,2 milliarder
  4. Brasil 0,4 milliarder
  5. Belgia 0,23 milliarder
  6. Colombia 4,7 MILLIONER
  7. Argentina 1,7 millioner
  8. Costa Rica 300.000 kroner.

(ajourført per 30. juni, kilde: Norges Sjømatråd).