SalMar rister av seg skattesjokket

Nyheter
0

Kommer til hektene etter en tøff høst.

Et gjeldsfinansiert oppkjøp av en stor norsk oppdretter – i forkant av regjeringens kontroversielle forslag om 40 prosent grunnrenteskatt. Timingen var ikke optimal. Frøyaoppdretter SalMar, som i årevis har markert seg på vinnerlistene på børsen, fikk rundjuling i kjølvannet av den famøse pressekonferansen på Blaafarveværket.

SalMar solte seg på en toppnotering i april, på 773 kroner. Da var selskapet verdt 112 milliarder kroner.

Sjokk
En snau måned etter skattesjokket, nærmere bestemt 24. oktober, sto aksjekursen i 312 kroner. En måtte helt tilbake til 2018 for å finne lavere markedsverdi.

Usikkerheten knyttet til finansieringen av NTS-kjøpet har gradvis forsvunnet, ikke minst siden selskapet aktivt har søkt å selge sin eierblokk i service- og brønnbåtrederiet Frøy. Denne posten har onsdag en verdi på nær 3,4 milliarder kroner.

SalMars aksjekurs. Kilde: Infront

Les også: SalMar åpner for salg av Frøy

Investorene er tydeligvis mindre bekymret, muligens også drevet av skyhøye laksepriser ved inngangen til det nye året. Fra bunnen i slutten av oktober har SalMar-kursen lagt på seg med 102 kroner.

Oppjusteres
Kepler Cheuvreux oppgraderer onsdag SalMar til kjøp fra hold. Kursmålet oppjusteres samtidig til 500 kroner, fra tidligere 340 kroner. Kepler fortsetter å anta at SalMar vil selge sine aksjer i Frøy, skriver TDN Direkt.

Meglerhuset løfter dessuten anbefalingen på Grieg Seafood til hold fra redusér, samtidig som kursmålet høynes til 88 kroner, fra tidligere 66 kroner.

«Vi oppgraderer anbefalingen på Grieg Seafood fra redusér til hold, ettersom vi senker forventet grunnrenteskatt i Norge til 25 prosent og høyner utsiktene for lakseprisene. Vi hever helårsprognosen for 2023 for driftsresultat pr kilo fra 17,3 kroner til 20,2 kroner på grunn av høyere prisrealisering», skriver Kepler Cheuvreux.

Slakt av laks hos SalMar på Frøya. (Foto: Steve Hernes)