«Solkongen» glimtet til – igjen

Kommentarer
1051

Temperaturmåleren på bilen viste behagelige 24-25 grader da iLaks` medarbeider kjørte fra Vesterålen til Mortsund i Lofoten tidligere i dag. Nordly Holding (Pitancia) arrangerer i dag og i morgen det 16. Lofotseminaret. For andre gang på rad holdes seminaret på Mortsund, et lite fiskevær åtte kilometer fra Leknes, det nest største tettstedet i Lofoten. På fiskehjellene henger det ennå torsk fra årets sesong. Stedet lukter fisk. Slett ikke et dårlig sted å være, særlig på godværsdager med temperaturer på over 20 grader. Jim Roger Nordly, som eier Pitancia, som igjen eier fôrselskapet Polarfeed, veterinærselskapet Fishguard, FoU-selskapet ACD Pharmaceuticals og havbruksnæringens eget apotek, Europharma, er ofte heldig med været. Godt vær og Lofotseminaret henger sammen. For et par år siden inviterte Nordly deltakerne til Røst. Da fikk deltakerne forsøke fiskelykken ved Skomvær fyr. Også da var det maksimalt gode forhold. I natt prøver deltakerne på nytt fiskelykken i Lofoten. Denne gangen på innersiden av Lofoten.

-Europaharma er kjent for å være et apotek for oppdrettsnæringen, men vi er mer, forklarteNordly fra talerstolen i Mortsund da han fortalte om selskapene sine. Han fortalte om konsernet han har bygget opp med base på Leknes, en av Nord-Norges største landbrukskommuner. Han fortalte om vekst og visjoner. Han forklarer at hans selskap er der det er laks, med unntak av på Færøyene.

Er det nye signaler å høre fra Nordly? Kanskje.

– Polarfeed var Norges fjerde største fôrprodusent, men så kom Marine Harvest med sin nye fabrikk. Nå er vi femte største, konstaterer Nordly lakonisk før han sier: – Ole Johnny (sjefen for Polarfeed, etternavn Johansen) er ivrig etter å bygge en ny fabrikk. Vi får se om det blir noe av, sa Nordly. Han utdypet det ikke noe mer. I en pause sa Nordly til iLaks at det ikke lå et signal i denne uttalelsen.

115 deltar på årets konferanse. Drøyt 20 av disse kommer fra Nordlys egne selskap. Lofotkonferansen er en fagkonferanse med til dels «smale» (men viktige!) tema, men det er ofte mer allmenne innslag. Ett av disse stod Sigvald Rist for. Han fortalte om veksten til Lofotprodukt, eid av oppdretter Gustav Witzøe via Kverva. Selskapet har vokst fra 121 millioner i 2008 til nær 400 millioner kroner i 2013.

Rekruttering er også et viktig tema i år. Organisasjonen Youngfish er til stede for å fortelle om sitt arbeid. Et titall studenter deltar også på konferansen.

Studentene Sondre Traa Sørheim fra Etne, Erik Slagstad fra Gloppen, Lars Gaute Jørgensen fra Namsos og Jo Bruheim fra Melhus sa i en pause til iLaks at de var på Mortsund for å få innblikk i hva næringen arbeider med. De er studenter ved Ås og kan potensielt havne i havbruksnæringen ved at de velger akvamedisin som spesialisering. Jim Roger Nordly anbefalte studentene å velge private arbeidsgivere fremfor Mattilsynet. Det var studentene enige i var et klokt valg, men de understreket at Veterinærinstituttet og andre offentlige institusjoner spiller en viktig rolle når det skal utvikles vaksiner.

I morgen skal reklamemannen Paal Tarjai Aasheim snakke om kommunikasjon: Kunsten å snakke til folk som ikke høre etter.

Konferansen avsluttes torsdag kveld med et program som helt sikkert også i år blir minnerikt.