Sogn Aqua håper å starte byggingen av nytt kveiteanlegg neste år

Nyheter
1742

Skal slakte kveite året rundt på anlegget når det står ferdig.

Sogn Aqua holder til i Bjordal i Høyanger kommune, og har drevet med landbasert produksjon av kveite siden 2009. Selskapet står bak merkevaren «Glitne».

Tiltaket sett fra Ortneset. ILLUSTRASJON: Sogn Aqua

2.000 tonn årlig
I en konsesjonssøknad til Vestland fylkeskommune, som iLaks har fått tilgang på, går det fram at Sogn Aqua ønsker å utvide dagens produksjon. I tillegg til eksisterende lokaliteter på i Slantevika (yngel og settefisk) og Ortnevik (matfisk), ønsker selskapet å etablere en ny lokalitet på Ortneset i Gulen kommune.

Planene er imidlertid ikke helt ukjente. iLaks omtalte dette allerede i 2017, men i konsesjonssøknaden kommer det fram nye detaljer om prosjektet. 

Sogn Aqua søker om en årlig produksjon på 2.000 tonn atlantisk kveite. 

Planlegger byggestart i 2021
I konsesjonssøknaden skriver selskapet at erfaringene de har gjort seg, viser at kveiten og oppdrettssystemet har et større potensial enn hva som hittil er kommet fram. 

Tiltaket sett fra fjorden. ILLUSTRASJON: Sogn Aqua

«Derfor ble det fireårige prosjektet «Fremtidens kveiteoppdrett» etablert i 2017. På den måten drives det FoU for å fremskaffe både nye kunnskap og nye ferdigheter knyttet til industriell produksjon av kveite på land. Resultatene fra dette arbeidet er retningsgivende for utbyggingen og driften på Ortneset. Arbeidet med detaljprosjektering vil pågå parallelt med konsesjonssøknaden slik at vi skal være klare til å starte utbyggingen i 2021″, skriver Sogn Aqua i søknaden til fylkeskommunen.

Sogn Aqua ønsker å produsere atlantisk kveite i alle livsstadier, fordelt på to hovedområder på Ortneset: settefisk/matfisk og yngel/settefisk med strenge hygiene- og smittebarrierer. Området for settefisk/matfisk skal bygges ut først, og deles inn i fire avdelinger. Disse avdelingene vil videre bli delt inn i moduler, hvor hver modul består av to kar/lengdestrømsrenner som deler vannforsyning via en ejektor, vannbehandlingskanal og avløp.

«Modulene er enheter som kan isoleres og/eller tas ut ved sykdom. Avdelingen for settefisk skal inneholde kveite opp til 700 gram og deles opp i mindre enheter iht. fiskestørrelse. De ulike områdene vil bygges ut stegvis, i henhold til fiskens vekst og ønske om å komme raskt opp i produksjon. For å unngå unødige forstyrrelser for fisken vil det meste av grunnarbeidet utføres samlet. Både utbyggingen og driften vil føre til ringvirkninger for lokalt næringsliv og sysselsetting», skriver Sogn Aqua.

Vil ha nye aksjonærer
I et annet brev til fylkeskommunen datert 7. april i år forteller Sogn Aqua om deres økonomiske evne til å gjennomføre utbyggingen på Ortneset. Her nevnes det blant annet at selskapet hadde en bokført egenkapital på 97,1 millioner kroner ved utgangen av 2019. Totalkapitalen var på 171,5 millioner kroner.

Daglig leder i Sogn Aqua, Jan Brekke. FOTO: Trine Forsland

«I januar og mars 2020 har eierne tilført ytterligere kr. 22.011.000 i konvertible lån. Disse lånene er planlagt å bli konvertert til egenkapital. Lånene er tilført for å styrke arbeidskapitalen i selskapet», skriver selskapet.

Sogn Aqua har en rekke aksjonærer innenfor akvakultur, finans og entreprenørvirksomhet. Største aksjonær er Venadis, med 22,35 prosent. Dette selskapet, pluss Monsunen (16,92 prosent) er eid av Einar Jansen. Jansen har ifølge Sogn Aqua betydelig erfaring som entreprenør gjennom flere tiår, og Kapital har vurdert han til den 380. rikeste i Norge med en nettoformue på 825 millioner kroner.

I tillegg er den nest største aksjonæren det globale investeringsfondet AquaSpark (18,59 prosent), som er basert i Nederland og investerer utelukkende i akvakultur.

Morselskapet til Osland Havbruk, Osland Aktivum, er også inne på aksjonærsiden (15,16 prosent). 

Daglig leder Jan Arne Brekke har en eierandel på 7,13 prosent.

Sogn Aqua skriver at de i tillegg til eksisterende aksjonærer ønsker å invitere inn nye strategiske eiere til satsingen. 

«Til dette har vi engasjert SR-Bank Markets som tilretteleggere. De mener det finnes gode muligheter til å finne langsiktige aksjonærer til Sogn Aqua», skriver selskapet.