Bygger verdens største kveiteanlegg på land i Sogn

Nyheter
4131

Østerbø Maskins gule gravemaskiner er i full sving i sjøkanten. Grunnen beredes for svære oppdrettstanker. I den bortgjemte og naturskjønne jordbruksbygden Ortnevik ved Sognefjorden har Sogn Aqua store planer.

– Vi bygger nå verdens største kveiteanlegg på land, sier Jan Brekke, daglig leder i Sogn Aqua til iLaks. – Vi vil produsere 6-700 tonn, halvparten av verdensproduksjonen i dag. I år vil det produseres 1.200-1.300 tonn kveite i verden.

Men kveiteoppdrett har lenge vært krevende å få til.

Laksekopi
– I 1982 ble første kveiteyngel klekket på Austevoll. De ville kopiere laksen. Men det viste seg at yngelarbeidet var vanskelig å få til. Matfisk var også vanskelig å kopiere fra laks. Det har litt med å gjøre at fisken er flat og liker ikke høye temperaturer, forklarer Brekke.

Jan Brekke

Mens malen har vært sjøbasert oppdrett i merder med hyller som kveiten kan hvile på, produserer Sogn Aqua fisken i rektangulære kar på land, som de fyller med kaldt sjøvann fra dypet i Sognefjorden.

– Vi har drevet siden 2010. Kveite overlever på land. Kveite liker kaldt vann og oppnår god pris i markedet. Markedet synes den er gjev, fortsetter Brekke. – Vi bygget et småskalaanlegg for testing. Flere investorer har kommet med, og de ville bygge et kjempeanlegg.

Til det har de valgt et landbruksareal i Ortnevik i Høyanger.

– Veggene er bygget av gråstein. Vi bruker resirkulerbar plastduk. Mer sustainable enn det klarer vi ikke. Vi bruker økologisk fôr fra Danmark, og vi skal ikke bygge høyere enn 1,80 meter, for ikke å forstyrre utsikten. Om 100 år, når vi slutter her, skal en kunne ta av presenningene og drive landbruk igjen.

Dimensjoner
Det er store dimensjoner på landanlegget. Totalt er arealet det på 11.000 kvadratmeter.

– Vi har lagt inn 37 millioner kroner i investeringskost, og vil investere ytterligere 37 millioner i fisk og fôr.

Pilotanlegget i Slantevik, en kort biltur vestover langs Sognefjorden, vil omgjøres til settefiskanlegg. Her er det en produksjonskapasitet på 100 tonn. I fjor produserte Sogn Aqua 35 tonn der. Anlegget i Ortnevik vil altså kunne 6-7-doble kapasiteten.

Sogn Aqua har fått penger til satsingen blant annet fra et nederlandsk fond.

– Andre eiere er oppdrettere i Sogn og Fjordane og Hordaland, samt noen finansielle fra Stavanger-området.

Bærekraft er et stikkord for satsingen.

– Litt flåsete sagt: Vi ønsker det skal kunne produseres økologiske poteter her når vi er ferdige. Tanken er grunnleggende på miljø, sier han, og legger til at det er noe også markedet liker.

Kostbar produksjon
– Det er en kostbar produksjon. 6-700 tonn er halvparten av en laksekonsesjon. Hvis vi hadde puttet oppi laks her hadde vi ikke vært lønnsomme, sier han, og viser særlig til utgifter til strøm og investeringskost.

Det er nettopp lakseoppdrett som er fundamentet for investeringen. Jan Brekke er bror til Erik Osland, eneeier i Osland Havbruk, som er største aksjonær i Sogn Aqua.

– Laks er viktig for oss. Uten Osland Havbruk hadde vi ikke vært her. Vi kan låne utstyr og folk, og vi har slakteri her. Det går biler ut hele tiden. Vi trenger ikke jobbe med flyfrakt – det tar eksportørene seg av. Det amerikanske markedet er viktig for oss.

Imponerte: F.v. Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) og statssekretær Roy Angelvik (FrP) har tro på Sogn Aqua og Jan Brekke. Foto: Trine Forsland

Den første slaktefisken vil forlate anlegget først i 2020.

– Om fire år er det full produksjon. Vi har tålmodige investorer.

– Hva er kiloprisen for kveite? Over 130 kroner?

– Høyere enn det, gliser Brekke hemmelighetsfullt. – I utlandet er det bedre pris. Dette er et sushiprodukt. Det er ingen begrensning. 80 prosent av alt vi leverer går til sushi.

Men han nøyer seg ikke med anleggene i Slantevika og Ortnevik.

– Vi har lyst til å ta fem-gangen igjen, og jobber med en tomt i Brekke på 120 mål.

Ordfører Hallvard S. Oppedal (Sp) i Gulen stemmer i: – Vi håper det går godt her, så vi kan satse.

Patriotkapital
– Hvis det går godt her så er vi villige til å satse. Vi trenger penger, men det ordner vi, fortsetter Brekke. – Du må øke produksjonen. Kostnadene øker hele tiden. Du må ha betingelser for å vokse.

Blant de besøkende denne dagen er Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) og den nyutnevnte statsekretær Roy Angelvik (FrP).

– Dette er fantastisk! sier Angelvik til iLaks.

– Jeg er skikkelig imponert. Jeg har jo kjent ti dette, men de er kommet mye lengre enn jeg hadde trodd. Det nye anlegget i Ortnevik er miljøvennlig, og ikke minst vil jeg fremheve samarbeidet med Osland Havbruk. Det er partiotkapital, som jeg sier. Det er veldig likt sånn Gustav (Witzøe) tenker. Det er viktig og gi god drahjelp slik at alle kan lykkes.

– Tenk på hva dette vil bety for AS Norge, sier han engasjert.

Som en del av den økologiske pakken, har Sogn Aqua forpliktet seg til partikkelfjerning. 50 prosent av avfallet, fôrspill og fiskeekskrementer, skal fjernes.

– Men vi vet ikke hvor vi skal bruke det. Det inneholder salt, og kan ikke brukes til gjødsel, sier Brekke.