Hoppet av lærerstudiet.
Studenter fra to ulike universiteter, og elever i videregående skole er i gang med siste uka med sommerjobb hos LetSea på Dønna. Nå er det like før alle skal tilbake til skolepult og lesesal. En lang sommer med nye erfaringer og viktig læring blir med i ranselen tilbake.
Johanne Tønder Knutsen (20), fra Sandnessjøen, tar fiskeri- og havbruksvitenskap ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø (UiT). Etter ett år med studier, passet det perfekt med sommerjobb på Dønna, før andreåret. Bacheloren er rimelig satt, med jus, biologi og fiskeri i et bredt spekter, men målet er en mastergrad.
Heller mot forskning
– Når det kommer til selve mastergraden, er det fire alternativer å velge mellom. Slik jeg vurderer nå, blir det enten forskning, eller markedsføring og ledelse. Det å se og lære, og hente erfaringer er veldig bra for meg i studiet. Her på Dønna er det mye forskning, så akkurat nå heller jeg mot forskning, sier Johanne Tønder Knutsen, med et fornøyd smil.
– Dette er ei næring i såpass stor utvikling, at det er behov for forskning, og at vi henger med. Jeg ser jo hele tiden nye ting, og utfordringer, ikke minst med lusa. Det å få være med på dette videre, og at det alltid skjer noe spennende, gjør at jeg jobbe i næringa, sier hun.
Om fem år er målet en jobbe ute i Europa, eller drive forskning på havbruk, på kysten nordpå.
– Jeg vil holde meg her nord, sier hun, med klar og tydelig stemme. Jeg opplever i min omgangskrets at flere får øynene opp for havbruk. Mange av mine yngre venner, spør mye om det studiet jeg går, og mulighetene her. Selv hadde jeg egentlig ikke så mye kunnskap om næringa, før UiT kom på min videregående skole og markedsførte studiet, sier Johanne Tønder Knutsen.
Den enøyde æsen Odin
Vi møter Terje Kleivås (23), på merdekanten med en liten pose fôr i hånda. Arbeidsleder Erling Norgård Strand, forteller at Kleivås har hatt sommerjobb hos de i seks år på rad. Han skulle egentlig bli lærer. Da LetSea la ut en ledig jobb i vinter, kom søknad fra én de kjente godt fra før, og det var lærerstudenten fra Levang.
– Mens jeg var ute i skolen i praksis som student fant jeg ut at læreryrket ikke akkurat var det jeg egentlig var ute etter. Etter å ha hatt sommerjobb her i seks år, skjønte jeg at det var her, og arbeid med fisk og havbruk jeg likte best. Derfor er jeg tilbake på videregående skole igjen, og går akvakultur med fagbrev.
Kleivås jobber med forsøket de har døpt etter den enøyde guden «Odin». Laksen Kleivås fôrer, som for øvrig har begge øyne i god behold, er på rundt fire kilo. De fyller 16 av de i alt 112 merdene i forsøksanlegget på Solfjellsjøen. «Odin» er et fôringsforsøk på vegne av kunde. Fire ulike typer fôr er testet ut siden i fjor vår. Forsøket går ut oktober i år.
– Her har vi overfôring på ti prosent ved hver mating. Da blir vi helt sikre på at laksen er mett. Ved at vi kjører Lift-Up, får vi opp masse fôr og beregne hvor mye som ikke blir spist. Hver mandag spar vi ut og veier hvor mye fôr som er i automatene. Vi bruker tallene for mengde vi har fylt på med i løpet av uka, for å beregne hvor mye som er utfôret. Så beregnes hvor mye fisken har spist av det utfôret, som gir svar knyttet til fôrfaktor og vekstfaktor for fire ulike typer fôr, forteller Terje Kleivås.
Les også: 100 laks i 12 merder i åtte uker tester seks dietter
I dag er tre masterstudenter i sommerjobb hos LetSea. To tar mastergrad ved UiT, den tredje går havbruk og ledelse ved Nord Universitet i Bodø. Selskapet har 40 ansatte.
– Vi prøver å være bevisst, ved å gi ungdom fra området som tar studier innen havbruk, et tilbud om sommerjobb eller praksis her.
– Det kan jo hende vi får dyktige tilbake om noen år, sier en svært så fornøyd Odd Rikard Wik-Iversen. Han er HR-leder og prosjektleder i selskapet.
Ferskeste fjeset
Når iLaks besøker LetSea sitt landanlegg på Bjørn, treffer vi selskapets ferskeste ansatte. Marie Wickstrøm (23) fra Klæbu, utenfor Trondheim, startet i jobben som forsøkstekniker for en drøy måned siden. Med seg til Dønna har hun en fersk bachelor i havbruk og ledelse fra Nord Universitet.
Noe av det hun jobber med nå er testing av ulike råvarer til fôr.
– Nå gjør jeg klart for registrering av nøyaktig vekt, slikt at vi har full kontroll på hver eneste fisk. Det var egentlig litt tilfeldig at det ble havbruk. Fikk lyst å prøve noe helt nytt for meg, og forsøkte meg på studiet. Det viste seg å bli en perfekt match, sier Wickstrøm.