Slik vil Aker Solutions barbere klimautslippet fra oppdrettsriggene

Nyheter
0

Leverandører for offshore fiskeoppdrett gjør ikke kompromisser for å få ned klimaavtrykket.

– Vi har et press fra kunder – og eiere – om å redusere fotavtrykket vårt. Og det har vi som mål å gjøre. 50 prosent innen 2030 og net zero innen 2050.

Det sier Lars Wasa Andersen, forretningsutvikling i Aker Solutions. På CV’en og kundelisten har Aker Solutions havrigger for både SalMar og Norway Royal Salmon.

Les også: Oppdrett på åpent hav: – Er det bare Power Point? Er det bare drømmer?

På samme vis som for oljerigger blir slike produksjonsenheter til havs utsatt for stor belastning fra bølger på stålkonstruksjonene.

Havmerd A er på plass ved lokaliteter ved Vengsøya i Troms. Foto: NRS.

Avansert
– Det er en veldig avansert prosess å beregne krefter på en så stor installasjon som dette her. Det trengs mer enn en laptop. Vi har en hel serverpark som står i flere dager og regner på beregninger som dette, forteller Wasa Andersen.

Forankringsssystemer for en oppdrettsrigg vil veie flere tusen tonn.

– Klarer du å redusere stålet i det, vil du kunne redusere utslipp. Og hvis du skal redusere klimautslippet, er det viktig at de holder lengst mulig, fortsetter han.

Her er NRS-riggene under bygging ved Aker Verdal. Foto. Trine Forsland

Summen
Han peker også på verdien av å dra nytte av fornybare energikilder, som et supplement til dieselgeneratorer, ute på riggene når de er kommet i produksjon.

– Dette er installasjoner som skal stå ogprodusere i kanskje 20 år, påpeker Wasa Andersen.

– Bærekraft er noe en må ha med i tankene gjennom hele prosjektet. Og det er summen av tiltakene som gir det store utslaget for hvilket fotavtrykk en får. Vi skal tilby bærekraftige løsninger som også er akseptable for lommeboken, avslutter Wasa Andersen.

Lars Wasa Andersen, Aker Solutions. Foto: Aslak Berge